Reklama

Reklama

Za vlast

  • Nizozemsko Patria (více)

VOD (1)

Arthur Knaap má nizozemské a indonéské kořeny. V roce 1914 vstoupí do cizinecké legie a ocitne se uprostřed brutální zákopové války. Životopisný film. (Netflix)

Recenze (4)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,My se vrátíme k jejich hrobům, ale teď ještě ne. Teď na to není čas"  ---- Tak zase jednou první! Děkuji kamarádovi Desade, že mne na tenhle snímek upozornil! Holanďani natočili komorní příběh o Holanďanovi, který se rozhodne narukovat do cizinecké legie. Má francouzskou přítelkyni, miluje Francii a velmi pozorně sleduje jak brutální jsou Němci v Belgii a Francii. Ví, že další zemí by bylo Holandsko a cítí, že se musí také zapojit. S kamarádem narukují a do války se těší. Představují si jak se ženou vpřed ze zvuků trubek a jak nepřítel prchá. Navíc všichni tvrdí, že válka skončí raz dva a tak se bojí aby si vůbec vystřelili. Jenže první dny ukáží, že se z očekávaného dobrodružství stává noční můra. Pak už nezbývá než se starat jak to se svými druhy z jednotky celé ustát. Smrt si vybírá svoji daň každý den a z mladého muže se pomalu ale jistě stává otrlý frontový veterán. Člověk, který se při opušťáku domů už není schopem přizpůsobit životu v míru. Jak zpívá Dan landa v Pozdravu z fronty v písničce s naprosto geniálním textem :  ,,Rozhovory váznou, vždyť mám duši prázdnou, vzpomínky jen bolí - myslet na cokoliv, ztracený je klíč, už abych byl pryč... '' . První světová válka zcela zničila celé generace mladých mužů. Ti šťastnější ji přežili, někteří zmrzačení, někteří se všemi končetinami, ale postižení posttraumatickými stresy z dělostřelecké palby. Jiní osleplí či s poškozenými plícemi po plynových útocích... A měli jen 20 let života v míru. Pouhých 20 let než opět a znovu Německo, ta světu nebezpečná země vyvolala další tentokráte 2. světovou válku.  Němci jsou velmi nebezpečný národ a myslím si to i dnes, kdy Evropě nutí svou poblázněnou ideu jako tenkrát (a je jedno, že teď jde v rámci zeleného terorismu o ,,dobrou'' věc) ...  Myslím si, že s minimem prostředků a malým rozpočtem Holanďané natočili slušný válečný film z první světové. Navíc je to pro mne pohled trochu netradiční, kdy v rámci bojujících jednotek máme možnost sledovat Holanďany ve francouzské cizinecké legii. Dávám za 3 nádechy bez plynové masky. * * * ()

V.Silver odpad!

všechny recenze uživatele

Jedním slovem: nuda. Slabé herecké výkony, levné efekty, hrozná hudba, chabý scénář. Snaží se o patos, ale nemá na to. Natočit film ze zákopů první světové zcela bez emocí, to jsem si až dosud myslel, že snad ani nejde. Neztrácejte tím čas. ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo hodně mimo. Válečný filmy mám rád, ale tohle byl vrchol amatérismu. Působilo to jak nějakej študáckej nízkorozpočťák. Scény o ničem, divný střihy, nevojenský pohyby, projev Hitlera z rádia? wtf? Tak pozdě ta poslední scéna bejt nemohla. Jedna hvězda ani nevim za co. Ještěže to bylo tak krátký. ()

Kinimodus 

všechny recenze uživatele

Hodně velká slabota. Šílený střih, o hlavním herci ani nemluvě. Mohl jsem těch sedmdesát minut dělat něco jiného. ()

Reklama

Reklama