Reklama

Reklama

Proč ztroskotala Costa Concordia?

(seriál)
  • Velká Británie The Sinking of the Costa Concordia: Collision at Sea (více)
Velká Británie, 2021, 2x45 min

Střih:

Sean Mackenzie

Obsahy(1)

S odstupem 11 let se vrací autoři k tragédii s novými skutečnostmi, analýzami, osobními svědectvími i zákulisím skandálu, který vyšetřování doprovázel... Costa Concordia byla jednou z největších a nejluxusnějších výletních lodí, jaké byly postaveny. Byla tak velká, že si lidé ani neuměli představit, že něco tak obrovského může plout po moři. A hlavně moderní a luxusní. Ale v pátek 13. ledna 2012, jen pár hodin po vyplutí, došlo k neštěstí. O život přišlo 32 lidí. Všichni obviňovali kapitána lodi. Kolem celého případu se rozpoutal skandál. Loď nesla 4252 lidí z celého světa a byla na první etapě plavby kolem pobřeží Středozemního moře, kterou zahájila v lazijském přístavu Civitavecchia. Poté, co se loď nečekaně přiblížila k ostrovu Giglio, aby pozdravila místní obyvatele, narazila na podmořský útes. Kapitán Schettino byl zatčen na základě předběžných obvinění ze zabití v souvislosti s tím, že způsobil ztroskotání, neposkytl pomoc 300 cestujícím a neopustil vrak jako poslední. Ještě po letech se objevují nové skutečnosti, týkající se této katastrofy. Ukážeme vám, co se doopravdy stalo a proč. S využitím nových důkazů se ptáme, zda bylo spravedlnosti učiněno zadost. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem první díl na České televizi. Oproti jiným dokumentům o tomto trajektu je tento přímočarý a jsou zde nové zkutečnosti jak kapitán vyhlásil stav nouze pozdě a z nakloněné lodě nešly spustit záchranné čluny. Pobřežní stráž Livorno nedostala správný popis o vážnosti situace a později byl přerušen radiový kopntakt s velícím můstkem. Pasažérka, která se na pobřežní stráž dovolala nebyla schopna říct jméno lodi a dohledání plavidla zabralo nějaký čas, apod. "Sketino, ty chceš utéct z lodi, protože je tam tma? Padej zpátky na loď" se rozebírá hlavně v druhém dílu. Někteří pasažéři se snažili plavat, držíce se rakví z márnice, na pevninu, a skutečně v ledové vodě na břeh doplavali. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Především první díl byl velmi podařený. Tam sledujeme některé přeživší hrdiny, ale hlavně se líčí hodina po hodině tato hrůzná událost. Druhý díl už je přeci jen více nudný, protože se čistě líčí soudní vyšetřování a hlavně se vše zaměřuje na osobu kapitána Francesca Schettina, což je tak na deset minut, ale ne na celý díl. Ale i tak ve výsledku určitě podařený dokument, který velmi slušně přibližuje jak ony smutné události, tak pár zúčastněných osob. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama