Reklama

Reklama

Xiong shi shao nian

  • Čína 雄狮少年 (více)
Trailer
Čína, 2021, 104 min

Obsahy(1)

Lví tanec je tradiční součástí čínských oslav nového roku a mnoha dalších významných kulturních akcí. Odvážný lev v něm reprezentuje sílu a odvahu, díky které má tanec přinést všem bohatství a štěstí. A právě tato čínská tradiční zábava učarovala jednomu chlapci jménem Gyun už když byl malý. A tak i když jeho rodiče nejsou skoro pořád doma, protože musí zůstávat ve velkoměstě, aby rodině vydělali na živobytí a o chlapce se proto stará jeho dědeček, i přesto si Gyun nenechává ujít jedinou příležitost, jak se na lví tanec zajít podívat, přeci jen to vždy byla akce, na kterou chodil s rodiči.
Jednoho dne zde tento mladík potká dívku, která ho svým lvím tancem natolik uchvátí, že se rozhodne se svými přáteli také stát lvím tanečníkem. Pro chlapce z chudých poměrů, jehož kamarádi jsou na tom podobně a kterého většina okolí buď přehlížela nebo šikanovala, to však nebude jednoduchá cesta, ovšem díky trošce štěstí zjistí, že místní prodavač solených ryb byl v mládí vynikajícím tanečníkem, a tedy by je mohl začít učit. Chlapci tak konečně věří, že jejich snu zúčastnit se šampionátu lvích tanečníků v Guangzhou už nic nestojí v cestě… (Jeoffrey)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Rominator 

všechny recenze uživatele

Lví tanec je nádherná čínská tradice, která kombinuje tanec, hudbu a bojová umění do jednoho představení. Bývá předváděn při významných událostech. Lev symbolizuje moc, moudrost a nadřazenost. Jeho úkolem je odehnat zlé síly, přinést prosperitu a štěstí. Severní styl napodobuje lví chování. Jižní styl používá pohyby a postoje z bojových umění. Určitě se každému vybaví dva lvi soutěžící o hlávku salátu. Toto je příběh o Gyunovi... ()

Seffi 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprostý a nečekaný skvost, který vyčnívá mezi rychlokvaškovými čínskými animáky svým originálním dějem, postavami, špičkovou animací, také vynikajícím hudebním doprovodem, ale hlavně svou "dospělostí" a s obrovským citem pro věc. Haipeng Sun a Zelin Li do toho museli dát srdce. Neskuteční talenti. Sen chlapce a jeho party obstát v tradiční čínské soutěži ve lvím tanci mě od začátku filmu vtáhl a až do konce nepustil. Hrozně jsem těm klukům fandil. Tenhle snímek si dávám na první místo mé pomyslné příčky čínských animáků. 99% ()

Reklama

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Sice jsem příliš nevěřil, že by mě mohl příběh zaměřený na lví tanec s obyčejnou příběhovou kostrou ve stylu outsiderů snažících se vyhrát turnaj zaujmout, protože jediné, co na tom působí ze začátku zajímavě je asi jen ten lví tanec, ale tím vyobrazením zdejších poměrů, silným sociálním přesahem a dobře zvoleným tématem, nebo chcete-li tím, co se vám film snaží především předat, si mě I Am What I Am nakonec vlastně docela získal. Jak už jsem psal, ze začátku mi to přišlo takové docela tuctové, ale postupně jsem se do toho všeho začal víc dostávat, našel si cestu k hlavnímu hrdinovi a pár dalším postavám, k tomu mě začala hodně bavit choreografie celého toho lvího tančení a to jak živě a působivě dokázali tvůrci vše vyobrazit. K tomu mě potěšilo, jak dospělé a závažné problémy postavil příběh hrdinům do cesty a že se autoři nesnažili něco idealizovat, či zkrášlovat. Díky tomu jsem si dokázal celé finále velmi solidně užít, chlapcům fandit a být spokojený s tím v podstatě hořko-sladkým závěrem. Animace je velmi solidní, během lvích tanců dokonce okouzlující, hudební podkres je také dobrý, i když mě tu příliš nezaujali zvolené písně a ani melodie, nebyla tam žádná výrazná, která by zůstala v hlavě. Sice to pro mě asi není vrchol a to nejlepší, co jsem z čínské animované tvorby viděl, jako pro Seffiho, ale solidní 4* si to určitě zaslouží. 7,5/10 ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • V závěrečných titulcích je k vidění krátká mezititulková filmová scéna. (Rominator)

Reklama

Reklama