Reklama

Reklama

Teritorium

  • USA The Territory (více)
Trailer
Brazílie / Dánsko / USA, 2022, 83 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Domorodí obyvatelé Uru-eu-wau-wau se cítí v ohrožení od chvíle, kdy na jejich území v 80. letech 20. století poprvé vstoupil někdo zvenčí. Žijí v Brazílii v rychle mizejícím deštném pralese. Jejich území ukrajují těžaři dřeva i zemědělci. Domorodci nenacházejí zastání u vlády, naopak zábory půdy podporuje i prezident Jair Bolsonaro. Proto se rozhodnou bránit sami – a na pomoc si berou nové technologie. Za použití dronů monitorují kácení pralesa. Zakládají také vlastní mediální tým, aby mohli vysílat do světa pravdivé zprávy. To se ukáže jako zásadní ve chvíli, kdy se v Brazílii začne rychle šířit covid-19 a Uru-eu-wau-wau se ve strachu z nemoci izolují od okolního světa. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Možná to maličko romantizuje jednu stranu konfliktu, zároveň je ale pěkné, že to nedémonizuje ani individuální kolonizátory a celkem komplexně zachycuje dynamiku místního konfliktu. ()

Struhy 

všechny recenze uživatele

Dějová linka v podstatě stejná jak v Avataroj. Ovšem tohle je realita. A o to to je smutnější. Indiáni zde nebojují za použití luků a šípů (i když mají je u sebe), nýbrž překvapivě si pomáhají moderními technologiemi (kamery a drony), aby odhalili vetřelce a ukázali světu, jak se věci ve skutečnosti mají. Dokument se snaží nabízet pohled a motivace všech zúčastněných stran v konfliktu. Jsou to ale kolonisti a dřevorubci, z jejichž řečí je mi špatně. Nejčastěji se odvolávájí na bibli a na to, že jiné (západní) země si svou půdu taky vydobily, tak proč by nemohli oni. Jako ano, svým způsobem se je člověk snaží i pochopit, ale prostě už přišli se svými nároky s křížkem po funuse. V dnešní době, kdy se ženeme do klimatické sebezáhuby, jsou taková tvrzení a motivace krátkozraká. Je mi z toho fakt smutno. Všechny ty záběry vykácených a vypálených pralesů. Evropa kdysi taky byla jeden velký les, ale to přece neznamená, že můžeme udělat to samé amazonským pralesům v současnosti. Tam prostě nejde najít rovnítko. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama