Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Nový cyklus vypráví o málo známých památkách. Deset objektů, které stojí za to blíže prozkoumat, představit v širších souvislostech a možná přesvědčit televizní diváky k osobní návštěvě. A nebudou to jen hrady a zámky, ale také hrobky, vily nebo doly (Grabštejn, Nechanice, Buchlovice, Jezeří, Rožmberk, Vila Stiassni, Důl Michal, Manětín, Kynžvart, Jaroměřice nad Rokytnou). Půlhodinovými díly diváky pravidelně provede herec Jaroslav Plesl. Zapřít nelze jeho osobní zájem o historii, cenné proto budou i jeho odborné postřehy a poznámky při diskusích s odborníky či kastelány. Každý objekt totiž skrývá svá neobjevená tajemství, největší perly inventáře nebo dávno zapomenuté příběhy, jeho cílem je vypátrat ty nejzajímavější. Vyprávění doplní atraktivní záběry z archivu České televize, který skrývá mnoho pokladů v podobě historických obrázků daných památek, ale i filmů, které se na daném místě natáčely... Cyklus vznikl ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a portálem Kudy z nudy (CzechTourism). (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Anianna k tomuto seriálu (7)

Série 2 (2024) (S02) 

Jaroslav Plesl je výborným průvodcem, erudovaným a empatickým. Do výkladu vkládá své osobní vzpomínky, své postřehy, navíc se na všech navštívených památkách pohybuje s jistotou člověka, který už tam byl. Neumím si v takovéto sérii  představit nikoho jiného. Výborná kamera. Kunětickou horu jsem dosud nenavštívila, musím to napravit ()

Zlatá Koruna (2024) (S02E03) 

Opět moc zajímavý díl. Líbí se mi ta majestátní skladba, která každý díl uvádí (Magical Journey od Petera Batemana). Už od začátku předjímá cestu do časů minulých. Budeme objevovat, těšit se z našich krásných památek. Pro historii zapálený Plesl, erudovaná paní kastelánka, výborné snímání z dronů. ()

Jánský Vrch (2024) (S02E04) 

Krásný zámek! Jsem vděčná za každý díl, kterým ČT představuje památky Česka. Pro mě zase inspirace k výletu. A hodně moc se mi líbil hudební doprovod kapely Priessnitz z Jeseníka. ()

Horšovský Týn (2024) (S02E05) 

Krásný zámek v Plzeňském kraji. Jezdím někdy přes Horšovský Týn, ale v zámku jsem ještě nebyla. Mám co dohánět. Pět hvězdiček dávám nejen za zámek a za průvodce, ale i za ten motivační potenciál. Mě tyhle dokumenty prostě hodně moc motivují k návštěvám. ()

Bečov nad Teplou (2024) (S02E06) 

Jeden z nejlepších dílů. Snímání z dronů ukázalo, jak je Bečov krásný. Výborný hudební doprovod a Plesl (nejen v obleku na laně) jako vždy skvělý. ()

Stekník (2024) (S02E08) 

No paráda! O tomhle zámku jsem neměla ponětí. Je krásný. A ty zahrady! Pro mě zase jasná pozvánka k návštěvě. Zajímavá historie. Výborný Plesl, výborná kastelánka. ()

Uherčice (2024) (S02E09) 

Než jsem začala sledovat cyklus Stezka Českem a Skryté skvosty, měla jsem se za poměrně dobrou znalkyni naší země. Houby! Zase musím přiznat, že o některých krásných místech jsem neměla ani ponětí. O mnohých místech... Právě Uherčice vůbec neznám, v létě to musím napravit. ČT mi těmito poznávacími cykly dělá opravdu radost. ()

Reklama

Reklama