Reklama

Reklama

Skryté skvosty - Série 2 (2024) (série)


Zlatá Koruna (S02E03)

(epizoda)
Česko, 2024, 27 min

Hrají:

Jaroslav Plesl (průvodce)

Obsahy(1)

Podle dávné historie stál u počátků kláštera ve Zlaté Koruně panovník Přemysl Otakar II., "král železný a zlatý". Prý před bitvou s uherským králem vyřkl přísahu, že zvítězí-li v tomto boji, dá postavit nový klášter k větší slávě boží. Slib dodržel. Tři roky po vítězné bitvě se v zákrutu řeky Vltavy objevili cisterciáčtí mniši z rakouského kláštera Heiligenkreuz a začali budovat nové středisko svého řádu. Ochranu měl klášteru poskytnout posvátný trn z Kristovy koruny. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zlatá Koruna je skvostem, a to i díky Vltavě velice známým. Každopádně místo má za ta staletí vskutku "genius loci". Paní kastelánka o klášteru hezky mluvila a já chválím, jak jsou vzácné stavby hezky udržované. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět moc zajímavý díl. Líbí se mi ta majestátní skladba, která každý díl uvádí (Magical Journey od Petera Batemana). Už od začátku předjímá cestu do časů minulých. Budeme objevovat, těšit se z našich krásných památek. Pro historii zapálený Plesl, erudovaná paní kastelánka, výborné snímání z dronů. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavá je místní barokní lékárna. Poděkování českobudějovickému biskupství za pomoc při natáčení. Tamní kostel se po zrušení kláštera (1785) stal farním a dvakrát týdně (ve čtvrtek a v neděli) se v něm konají mše. ***3.díl je na webu Č.televize : ČT 2, čtvrtek 21.3.2024, 21.20 . ()

Reklama

Reklama