Reklama

Reklama

Vlak stínů

(festivalový název)
  • Španělsko Tren de sombras (více)

Obsahy(1)

V listopadu 1930 se pařížský advokát Fleury chystal natáčet v okolí jezera Le Thuit. Místo toho však záhadně zemřel. Díky úsilí jeho potomků se podařilo restaurovat zbylé rodinné filmy a sestavit z nich tento snímek. Jde ale vůbec o původní filmy? Fascinující poetická reflexe umění i života s překvapením. (Letní filmová škola)

Zajímavosti (3)

  • Snímek stojí na principu falešného dokumentu, vychází tedy z tvrzení, že je složen z rodinného filmového archivu pařížského advokáta Gérarda Fleuryho, jehož smrt doprovázejí tajemné okolnosti. Až závěr prozradí, že jde ve skutečnosti o záběry natočené v současnosti metodou odpovídající technologickým možnostem amatérské produkce 20. let minulého století. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Název filmu vzešel z textu ruského literáta Maxima Gorkého o jeho první zkušenosti s kinematografem, který inspiroval i Guerínův ideový přístup k snímku. „Včera jsem byl v Království stínů. Kdybyste tak věděli, jak podivně jsem se tam cítil. Je to svět prost barev a zvuku,“ napsal v roce 1896 Maxim Gorkij. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Vlak stínů se natáčel v létě a na podzim roku 1995 v Normandii. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama