Reklama

Reklama

Alžběta a Margaret, královské sestry

(TV film)
  • Velká Británie Elizabeth and Margaret: Love and Loyalty (více)

Obsahy(1)

Měly k sobě nesmírně blízko, ale překážkou ideálního sesterského vztahu se stala koruna na hlavě jedné z nich... Dvoudílný dokument se zaměřuje výhradně na vzájemné vztahy dcer krále Jiřího VI., a to od narození až do konce života mladší z nich. První epizoda začíná dětstvím sester, které si byly velmi blízké. Jejich vychování odpovídalo postavení méně důležitých členů královské rodiny, aniž by tušily, že Alžběta poměrně brzy usedne na trůnu. Prožívaly dokonalé dětství s pečlivými rodiči, kteří jim četli pohádky před spaním a hráli si s nimi. Ale už jako děti byly rozdílné; Alžběta byla vnímána jako poslušná, opatrná a zdvořilá, zatímco Margaret byla hravá, zlobivá a zábavná. Otec, matka i dcery měli navzájem neuvěřitelně silná pouta a trávili spolu téměř všechen čas ve svém venkovském sídle Royal Lodge v areálu Windsorského hradu nebo v londýnském městském domě na Piccadilly č. 123. První díl odhaluje, jak se jejich životy obrátily vzhůru nohama po abdikaci jejich strýce Eduarda VIII. Od tohoto okamžiku byly sestry, které se vždy chovaly jako sobě rovné, náhle rozděleny, protože Alžběta se stala další v pořadí na trůn a Margaret se formálně stala pouhou náhradnicí. Dalšími zlomovými okamžiky v životě obou sester byl vztah Alžběty k princi Philipovi, sňatek, smrt krále Jiřího VI. a Alžbětin nástup na britský trůn... Ve druhé části budeme sledovat dospělý život Alžběty a Margaret. Po otcově smrti neměla Alžběta čas na truchlení, protože byla nečekaně nucena začít plnit vladařské povinnosti, učit se nosit korunu a zároveň se vyrovnat s rolí královny, manželky a matky. Život sestry rozdělil, Margaret hledala spřízněnou duši jinde. Její vztah s rozvedeným Peterem Townsendem vyšel najevo v den Alžbětiny korunovace a následoval skandál. Odhalíme, jakou roli v této aféře skutečně hrála královna a jak skončilo Margaretino manželství s módním fotografem Anthonym Armstrongem Jonesem. Margaret obětovala své vlastní štěstí a zůstala v toxickém manželství, aby zachránila svou sestru před skandálem a její Margaretin pohnutý milostný život pomohl královně naučit se, jak přežít manželské katastrofy svých vlastních dětí. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Schlédl jsem první díl na České televizi, kde je v archivu. "Margret holdovala večírkům a byla lehkovážná" mi připomnělo, že lidi se dříve dali dělit na ty co chodí na párty a ty , kteří na párty nechodí". ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem asi 45 minut. Nepochopím - půl filmu o něčem tak banálním, jako že sestry se mají rády a v rodině vládne pohoda. Jako kdyby tomu bylo v jiných rodinách jinak... ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama