Reklama

Reklama

Cosquerova jeskyně - mistrovské dílo ohrožené mořem

(TV film)
  • Francie La Grotte Cosquer - Un chef-d’œuvre en sursis (více)
Francie, 2022, 55 min

Režie:

Marie Thiry

Obsahy(1)

Tváří v tvář hrozbě stoupající mořské hladiny vědci a umělci pracují na reprodukcích mistrovských děl z unikátního přírodního prostoru... V národním parku Calanques se 37 metrů pod hladinou moře nachází jediná známá podmořská jeskyně s pravěkou výzdobou na světě: Cosquerova jeskyně. Tuto pozoruhodnou skalní dutinu s malbami a rytinami starými 30 000 let ohrožuje stoupající hladina moře. Je třeba začít jednat dřív, než bude pozdě. Zatímco v Marseille vzniká replika jeskyně, v terénu pokračuje vědecký výzkum. Dokument sleduje archeology, kteří analyzují mistrovská díla, a umělce, kteří je reprodukují, a jejich prostřednictvím seznamuje diváky s neobyčejnou historií jedné z nejvýznamnějších zdobených jeskyní v Evropě a s lidmi, kteří kdysi žili na dnes již zatopeném pobřeží Středozemního moře. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Globální oteplování zaplaví jediné nalezené malby ve francouzském středomoří svědčící o starodávném osídení. Stydím se, že tyto malby jsou podobné mým čmáranicím. Nakonec dojde k záchraně a přenesení díla. Do vypršení vysílacích práv ke shlédnutí na České televizi  https://www.ceskatelevize.cz/porady/14211700130-cosquerova-jeskyne-mistrovske-dilo-ohrozene-morem/ ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto dobře natočenému dokumentu jsem se dozvěděl o Cosquerově jeskyni.  A samozřejmě o snaze francouzských vědců zachránit tento světový unikát a vytvořit jeho kopii pro muzeum a další generace.  Dříve moře malby chránilo, protože je znepřístupnilo, dnes je ohrožuje. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama