Reklama

Reklama

Zapomenuté evropské diktatury

(seriál)
  • Německo Europas vergessene Diktaturen (více)

Obsahy(1)

Dějiny lidstva jsou plné diktátorů a tyranů lačných po moci. Vydejte se spolu s námi na výpravu zpátky do minulosti za zapomenutými totalitními režimy na území Evropy. Některé diktátory a jejich ohavné činy znají po celém světě. Mnoha jiným se podařilo zůstat ve skrytu a anonymitě. To však neznamená, že by napáchali méně zla. Zveme vás na výpravu zpátky do minulosti za zapomenutými totalitními režimy v Řecku a Portugalsku. Ohlédneme se za klíčovými událostmi, které vedly k chaotickému vzestupu a pádu řecké vojenské junty a režimu plukovníků, nebo za okolnostmi vlády portugalského tyrana Antonia de Oliviery Salazara. Možná se budete divit, jak moc se od sebe liší. Vždyť konec diktátora Antonia Salazara byl mírumilovný. Jak je to možné a jak se to stalo? (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Grécko ako kolíska demokracie si odžilo rôzne režimy. Vlastne aj tá ospevovaná klasická demokracia bola demokracia otrokárskou. V 20. storočí sa južným štátom vrátane Grécka nevyhli vlády tvrdej ruky. Podobné režimy vládli aj v Španielsku a Portugalsku. Zatváranie ľudí a stanné právo, v uliciach sem tam revolta, bitky. V 60-70. rokoch to neboli tie pravé turistické destinácie, hoci zahraniční návštevníci chodili na ich pláže stále. Dnes po rokoch však stále môžeme konštatovať, že napriek tomu, že sa tieto krajiny vymanili spod vojenskej diktatúry, hospodársky sú všetky na tom veľmi biedne. Komu by sa pod krásnym slnkom chcelo pracovať :) ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Řecko (plukovníci), kód Prometheus - země křesťanských Řeků. Převrat vojenské junty v roce 1967. Komunisté, král, nacionalisté...mix různých politických proudů a geopolitika. Je zajímavé se podívat na Řecko z perspektivy budoucího vývoje v dalších dekádách (Papandreu, státní bankrot, SYRIZA). Kvalitní dokument, ve kterém je spousta informací a souvislostí (za junty boom turismu, ale i půjčky a inflace, Kypr). 84%. Portugalsko - 79%. ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama