Reklama

Reklama

Tatínek

  • Francie Abouna (více)

Obsahy(1)

Patnáctiletý Tahir a osmiletý Amine se jednoho rána probudí a zjistí, že jejich otec odešel. Proč, to jim není nikdo z dospělých schopný říct. Hoši se rozhodnou hledat ho na všech místech, kam chodíval. Postupně ale zjistí, že jim již dva roky lhal o svém skutečném životě. Jednoho večera jdou do kina a zdá se jim, že na plátně vidí svého otce. Jejich zoufalá a apatická matka už nemá sílu je vychovávat, a proto se rozhodne poslat je do islámské školy. Tahir a Amine drží při sobě a snaží se čelit proslulé krutosti těchto zařízení i nesmyslnosti tamějšího života. Jednoduše až minimalisticky natočený snímek vyniká prostotou a silou příběhu, kterou podtrhuje bezprostřední a přirozený herecký výkon obou chlapců. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (4)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi ta pasoliniovská neotesanost, cit pro barevné ladění i kompozici záběrů a především raně jarmuschovský způsob vyprávění tvořený z elips, kdy nám důležité informace vyprávění nejsou ukázány a ani řečeny, a tak si je musíme domyslet. Problematické to je už s únikovostí filmu, ale to se na druhé zhlédnutí může jevit jako změna optiky podávání příběhu, která teď náleží jednomu z bratrů, a tak poslední třetina může být pouze vyfabulována. Ale zamlouvá se mi, že se neocitáme ve slumech, tudíž se neždímají divákovy emoce a nehraje se na city, a že TATÍNEK není jen sociální, ale i důmyslně politický: vypráví totiž o zemi, která postrádá patriarchu, otcovskou figuru. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Zlinfest 2008: Příběh dvou bratrů Tahira(15 let) a Amina(8 let), které jednoho dne bez vysvětlení opustí otec a chlapci se ho za každou cenu snaží najít..., mě příliš nenadchl. Zajímavý byl pohled na život obyčejných lidí v Africe, stejně tak mě zaujaly záběry africké přírody, ale jinak slabé. Hlavně děj byl tak jednoduchý, až jsem občas nechápala... ()

Reklama

Aelita 

všechny recenze uživatele

Kdyby film natočily samotné africké děti, byl by to působivý obraz. Z pohledu dospělého Evropana je to však pouze jednoduchý film o složitých věcech. Víc o životě v Africe se člověk dozví z četných dokumentů než z tohoto skromného snímku. ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Porovnávajúc dojmy z návratu z exilu v "Bye Bye Africa", Mahamat-Salem Haroun skúma stav tých, ktorí boli migrační pracovníci v tejto krivej, miestami tragickej, ale hlavne ooptimistickej štúdie života na hrannici Čadu a Kamerunu. Rozptýľujúc subsaharský mýtus o mestách, ktoré mali čisto negatívny vplyv na rodiny a komunity, sa film taktiež snaží byť jemne kritický voči podmienkam v striktnek koránistickej škole, do ktorej sú poslaní mladík Ahidjo Mahamat a jeho astmatický mladší brat Hamza Moctar Aguid. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v N'djamena a Gaoui v Čadu. (Cheeker)
  • Kniha, jejíž začátek starší bratr třikrát předčítá svému bráškovi, je světoznámý "Malý princ" francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho. Citovaný text zní: "Když mi bylo šest let, viděl jsem jednou nádherný obrázek v knize o pralese, která se jmenovala Příběhy ze života. Na obrázku byl hroznýš, jak polyká šelmu. Tohle je kopie kresby ..." (Aelita)

Reklama

Reklama