Reklama

Reklama

Hledání deváté planety

(festivalový název) (TV film)
  • Francie À la recherche de planète 9
Francie, 2022, 54 min

Režie:

Florence Tran

Obsahy(1)

Možná tam je, možná tam není – záhadná ledová planeta 9, kroužící někde za Neptunem, kde rok trvá deset tisíc let. Pátrá po ní hned několik vědeckých týmů, které při tom odhalují skutečnosti, jež dávají nový tvar našemu dosavadnímu poznání vesmíru. Přestože práce všech zúčastněných je mravenčí, sama devátá planeta je stále enigmou. Někteří její existenci popírají, zatímco jiní zvažují, zda se neukrývá v již sesbíraných datech. Ostatně, největší tma bývá pod svícnem a na okraji Sluneční soustavy. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (2)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Viděno na AFO 2023. Český název: Hledání deváté planety, anglicky: Searching for Planet 9. Po vyřazení Pluta ze sluneční soustavy nám chybí devátá planeta a právě tu během snímku vědci a astronomové hledají. Měla by se však nacházet od nás tak daleko, že je možné, že během našich životů se její existence nepotvrdí, dokud se nepřiblíží po své ose blíže Slunci. Věda zde byla podána tak, že i laik většinu věcí pochopil. Velmi mě pobavily názvy trpasličích planet Farout a Farfarout :D Jde vidět, že to pojmenovávali vědci-muži. Co mi na snímku ale trochu vadilo, bylo za a, že se až moc zaměřoval na Konstantina Batygina - profesora na Caltechu, kterému je 35 let, první záběr na něj bylo, jak dojel na skateboardu, pak tam hrál na elektrickou kytaru, boxoval v ringu atd. Druhá věc, co mi na snímku vadila, bylo zcela rozdílné vyobrazení mužských vědců a ženských vědkyň. Muži-vědci byli vyobrazeni jako ti zábavní, co právě jezdí na sketu a boxují, postují medvědy v bazénech na sociálních médiích a píší knihy s názvy jako How I Killed Pluto and Why It Had It Coming. Ženy-vědkyně jsou tam vyobrazeny, jako osamocené bytosti, které žijí se svou kočkou a samotinké jedou k teleskopu sbírat data. Až na tyto dvě věci byl snímek velmi zajímavý, pro mě osobně přínosný a hodnotím kladně 4*. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(AFO 2023) Z gymnaziálních let si ještě moc dobře pamatuji, jak jsme "přišli" o Pluto coby planetu, a i když mě to tehdy (ani dnes) nevzalo tolik jako některé lidi, kteří se objevili na začátku dokumentu, nechtěl jsem si v rámci AFO nechat ujít honbu za novou devátou planetou. Osobně mi přijde lepší říct "honbu" než "hledání", protože druhý pojem mi evokuje něco reálně dosažitelného, zatímco ten první se více hodí pro něco (nehmatatelného), u čehož nevíme, jestli vůbec existuje. A o tom je Hledání deváté planety! Divák se na padesát minut vydává s různými vědci do světa simulací, dohadů a hypotéz, které by v ideálním případě měly vést k nálezu oné kýžené planety - kdesi v předaleké galaxii, stovky astronomických jednotek od nás. Chvílemi jsem měl trochu problém se samotným konceptem hledání - vlastně honby - za něčím, co vlastně dost možná neexistuje. Tvůrcům se ale podařilo celkem nenásilným, poutavým a veskrze srozumitelným způsobem přiblížit danou problematiku - ať už tomu divák věřil, nebo ne. P. S. Batygin a hlavně jeho děti mi trochu zkazili celkový dojem z filmu! ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama