Reklama

Reklama

Orlando, můj politický životopis

(festivalový název)
  • Francie Orlando, ma biographie politique (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

„Kdo je současný Orlando?“ ptá se s odkazem na slavné dílo Virginie Woolfové trans spisovatel a aktivista Paul B. Preciado. Ve svém režijním debutu, kolektivním dokumentárním portrétu, vzdává hold knize, v níž postava téměř před sto lety poprvé prošla tranzicí, a dává prostor 25 protagonistům*kám, aby nejen připomněli*y pasáže z románu, ale zejména promluvili*y o tom, jaké je to být trans nebo nebinární. Hrdá, intelektuálně nesmlouvavá i rafinovaně vtipná esej vyvrací stereotypy, boří kategorie a ukazuje prostředníček opresivnímu genderovému systému, který tvrdí, že na světě jsou pouze muži, ženy a nikdo mezi tím. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (2)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jakožto sprostá bílá cis hetero žena s mužným nosem, co na to šla první den ve Varech od 9:00, samozřejmě nemůžu dát pod 4. ()

kaku108 

všechny recenze uživatele

Umelecke zpracovani mi prijde promyslene, dotazene a kompaktni, byt treba ja osobne preferuji mene umelecke filmy. Ale nevadi, poselstvi predal, a to i kdyz pro me tema transsexuality neni nijak osobni. Obsahove je film rozborem/oslavou dila Virginie Wolfove Orlando, vypravenym nekolika ‘nebinarnimi’ osobami. Vypraveni jejich vlastnich pocitu a zkusenosti se ve filmu zcela plynule misi s citacemi (?) z Orlanda, presto je poznat, kdy mluvi ‘herec’ za sebe, a kdy hraje postavu. Drobnou vyhradu mam k zarazeni detskych hercu v zaveru filmu (bud nebyli autenticti, anebo jim film nabidl coming out o dost drive, nez mam za to, ze v tom lide mohou mit dostatecne jasno… ale predpokladam, ze i to melo byt soucasti sdeleni). ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama