Reklama

Reklama

Poslední tygři malajští

  • Malajsie Malaysia's Last Tigers
Malajsie, 2021, 49 min

Režie:

Harun Rahman

Obsahy(1)

Malajsie, oblast prapůvodních deštných lesů je i posledním útočištěm někdejšího vládce asijské džungle – tygra malajského... Tygr – dnes už je tato vznešená šelma tak vzácná, že skoro připomíná bájné zvíře. Kdysi byl tygr malajský majestátním vládcem své lesní říše. Člověk však udělal z elegantního lovce štvanou kořist. Pytláci se vypravují do hlubokého pralesa, aby poslední přeživší tygry chytili do pastí, zabili je a svůj úlovek prodali. Části tygřích těl jsou na černém trhu vysoce ceněným zbožím. A to přivedlo malajské tygry až na samý pokraj vyhubení. Ve volné přírodě zůstalo méně než 300 kusů. V posledních letech však v Malajsii probíhá nepolevující snaha o záchranu této majestátní šelmy. Film je doplněn o řadu unikátních dramatických sekvencí z práce ochránců, je v něm i scéna, kdy neobvykle se chovající tygr navštíví vyděšenou vesnici. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je taková půvabná pěší exkure po národním parku. Uvidíte i druhý národní park Belum temengor jako druhou největší malajskou přírodní rezervaci, kde se jak v hororu potulují třínohá kulhající vířata, které , aby se vyprostili z pastí pytláků si uhryzali nohu. V Malajsii je exponenciální populační křivka homo economicuse. Části tygřích těl jsou na malajském trhu vysoce cenněným zbožím. Logika nechme v moři jen tuňáky, ti jsou chutní. Poslední tygr malajský ať zhasne. "Na vykácených místech roste druhotný prales. Stinný baldachýn džungle je tak nenávratně zničen. Stromy nového pralesa jsou nižší a světlo dopadající na zen dává vzniknout neproniknutelnému podrostu" říká se v dokumentu. Ke shlédnutí   https://www.ceskatelevize.cz/porady/14341029136-posledni-tygri-malajsti/ ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Malajský dokument o tamní, jak jinak než krásné, přírodě. Konkrétně se jedná o pětiletý výzkum terénních zoologů s cílem ochrany tygra a jejich pečlivě nastražené fotopasti vydaly spoustu skvostů, nám skoro neznámých zvířat. Konečné výsledky sčítání dopadly ještě hůře než předpoklady, pozitivní je, že tam tygři stále žijí. Do jejich ochrany bylo naverbováno mnoho strážců, zapojila se královská policie i místní komunity, součástí je vzdělávání nejmenších, když si vzpomenu na případy z minulosti, lze věřit, že záchrana má ještě naději. ()

Reklama

Galerie (30)

Reklama

Reklama