Reklama

Reklama

Příběhy civilizací


Výhoda nebo kámen na krku (E02)

(epizoda)
Česko, 2023, 26 min

Režie:

Petr Horký

Scénář:

Petr Horký

Hrají:

Jiří Holoubek (vypravěč)

Obsahy(1)

V našem seriálu se zamýšlíme nad principy, které lze pozorovat u konce všech velkých lidských civilizací. Ve druhém díle se Petr Horký nejprve vydává na Velikonoční ostrovy. Tajemství zdejší dávné civilizace Rapa Nui je spjato s tesáním soch MOAI a tajemnou energií Mana. Z širšího pohledu odráží také zákonitost, která ukazuje, že každá civilizace měla nějaký prvek v podobě hodnot a rituálů, jež měly zásadní vliv na její růst a rozvoj. Postupem let, kdy se civilizace začala stávat stále komplexnější, složitější, docházelo k tomu, že tyto počáteční prvky začaly ztrácet svoji sílu a roli. Jejich obsah se proměnil nebo vyprázdnil. Jedním z prvků, které dovedly na vrchol současnou civilizaci, byla demokratizace šíření myšlenek, objevů a znalostí. Obrovský rozmach poznání nastal po vynálezu knihtisku, který je postupně učinil dostupným skoro všem. Jenže ruku v ruce s tím přišly také plagiáty, falešné informace a byly položeny základy pro dnešní fake news. Nadšení z toho, že pravda bude dostupná všem se změnilo v rozčarování, že ji kdokoli může rozbít. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souhlasim že jsme v období civilizačního kolapsu a že si to někteří lidé vůbec neuvědomují.  https://www.ceskatelevize.cz/porady/14443370395-pribehy-civilizaci/221562263250002/ ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Dokud nebudeme ochotni se transformovat z vyčerpaného, budeme žít v období úpadku naší civilizace..nehezky se to poslouchá, ale pravdy nebývají vždy hezké, jakožto stupidní sebepropagace skrze selfíčka či jáštví, lidská pýcha či přehnané uctívání jednotlivce šikanující většinu. Dobře pojmenováno. ()

Reklama

Reklama