Reklama

Reklama

Šest smyslů Berlína

(seriál)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Berlín je patchworkové město sešité ze 190 národností a desítek subkultur. Mekka všech podivínů a excentriků. Místo příběhů a nezhojených jizev minulosti. Plné energie a neustálých změn. I třicet let po pádu berlínské zdi tady na sebe naráží Východ a Západ, barvitá historie i fascinující současnost. Berlín má atmosféru zvláštního neklidu, lidského i tvůrčího. I proto je město pověstné svou tolerancí a odlišnost se tu stala normou... Jak do skládačky plné kontrastů zapadají Češi, kteří se v Berlíně rozhodli usadit? Jak je ovlivňuje a formuje změť jazyků, pohlaví, ideálů a ideologií, typická pro současný Berlín? Existují specificky české ingredience v zdejším multikulturním guláši? A naopak, daří se Čechům zanechat v Berlíně výraznější stopu? Tvůrci dokumentární série Šest smyslů Berlína zvou diváky na toulky dvanácti berlínskými „kiezy“. V šesti epizodách série je po nich bude provádět osmnáct berlínských Čechů. Každý z nich představí svůj příběh a „svůj“ Berlín.  Nakoukneme s nimi do autentických míst, která často v bedekrech chybí. Přičichneme ke konkrétním i abstraktním pachům města. Zaposloucháme se do městských zvuků i do soundu berlínské vibrující hudební scény. Ochutnáme multikulturní kuchyni, dotkneme se energické každodennosti. Ale pozor, je víc než pravděpodobné, že nakonec se do jedné z nejinspirativnějších metropolí současnosti zamilujete. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (6)

Hmat (2023) (E01) 

V dokumentu vystupují trochu podivní lidé s podivným životním stylem, takže chápu zdejší nízké hodnocení. Berlíňanka říká "V Berlíně můžete být sami právě proto, že je tu všechno tak otevřené a nemůžete nikoho uchopit. A jsou lidé, kteří aby nebyli tak sami hodně pařé, nebo berou drogy". Já byl v Berlíně několikrát, líbilo se mi hodně cyklostezek, ale moje zkušenost je , že v noci se z města stane rasistické, ageistické šílené město, kdy prakticky nemáte šanci dostat se do tanečních klubů, protože vyhazovači mají za hlavní úkol vytvářet atmosféru večera a vy by jste ji zkazili. Před některými kluby stojí ve dvě ráno dlouhé fronty. Německá společnost je nyní rozdělena na nacionalisty a světu otevřené a mezi těmito dvěma skupinami je skupina největší nerozhodnutých a přiklání se k jedné, nebo druhé skupině podle toho jaký narativ zrovna vítězí. Obě stupiny komunikují v bublině Facebooku a dalších sítí a to způsobuje stále extrémnější názory. Přitom extremismu se bojí. Oba tábory považují za důležité pojmy jako rodina apod., ale mají pro ně jiné významy. Když se potkají, mají vyhýbací strategie. Český sociologický ústav proto nedávno navrh , aby si zřídili Den demokracie - svátek s dnem volna, kde by se obě skupiny spolu setkali a pod vedením mediátora spolu komunikovali.   https://www.ceskatelevize.cz/porady/13826841104-sest-smyslu-berlina/221562263210001/ ()

Sluch (2023) (E02) 

Zajimavy vhled do neturistickych subkultur. ()

Zrak (2023) (E03) 

Ke shlednuti v archivu Ceske televize. ()

Chuť (2023) (E04) 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/13826841104-sest-smyslu-berlina/221562263210004/ ()

Čich (2023) (E05) 

Karek Capek jednou napsal, ze kazde mesto pachne jinak. Praha po benzinu, pivu a moci.   https://www.ceskatelevize.cz/porady/13826841104-sest-smyslu-berlina/221562263210005/ á ()

Šestý smysl (2023) (E06) 

Tématem je spíš samota. "Přátele se dají najít jen v rámci národních komunit, ale Ćeši říkají, že se vystěhovali protto, aby se nemueli setkávat s Čechy" říká česká lékařka, která našla s manželem pro malé dítě po dlouhém hledání k pronájmu jen malý krcálek. Další hrůza chlápek vyleze ze sauny a dá si pivo i když alkohol snižuje účinky saunování. K shlédnutí zde:  https://www.ceskatelevize.cz/porady/13826841104-sest-smyslu-berlina/221562263210006/ ()

Reklama

Reklama