Reklama

Reklama

Obnovená krása

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2023, 26 min

Obsahy(1)

Dokument o touze vrátit zašlý půvab starobylému domku uprostřed malé vesničky na Znojemsku... Herečka a moderátorka Tereza Richtrová miluje krajinu Podyjí. Před sedmi lety se proto rozhodla pořídit si sama na vlastní pěst starý neobyvatelný domek jako budoucí víkendovou chalupu v malé obci Mašovice nedaleko Znojma. S nevelkými prostředky, zato velkou touhou obnovit starou vesnickou usedlost začala postupně zakoušet všechna úskalí svého rozhodnutí, včetně mnohých doporučení, aby starý domek zbourala a postavila na jeho místě raději nový. Pokora a respekt k dědictví předchozích generací, které dům obývaly, stejně jako odhodlání pustit se do jeho obnovy vlastními silami, včetně fyzické práce na domě, ji nakonec přivedly k architektce Petře Oratorové, která už řadu let boří zažité stereotypy ve stavebnictví, odvětví, kterému u nás stále dominují vesměs muži. Její citlivý, ekologický přístup k historickým objektům a jejich obnově Terezu nadchl a společné dílo tak mohlo začít.  Kostýmy spojené s hereckými a moderátorskými rolemi týden co týden střídaly montérky a Tereza za podpory a pomoci Petry postupně na vlastní kůži zažila, co takový proces obnovy, jež trvá dodnes, obnáší. A je přesvědčena, že to stojí za to! (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je ke shlednuti v archivu Ceske televize. Vodni znameni zverokruhu jsou nejmilejsi a mam je jako znameni zemni nejradeji. Jsou zadobre se vsemi ostatnimi znamenimi, takze se nedivim, ze prilis velke mnozstvi lidu a slov Terezu vycerpava. Libil se mi bonmot Terezi "clovek si fyzickou aktivitou znici telo, ale ma cistou hlavu". ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Inspirativní dokument. Je dobře, že jsou mezi námi pořád lidé, kteří dokážou svou vizi o domově realizovat vlastními silami způsobem tak citlivým k domu samému, k přírodě a taky k potřebě nalezení sebe sama. Paní Tereze Richtrové fandím a režisérce děkuji. Nedávám 5*, protože 26 minut je pro mě málo. ()

Reklama

Reklama