Reklama

Reklama

Nezničitelná katedrála Notre-Dame

  • Francie Notre-Dame de Paris, l'indestructible (více)
Francie, 2020, 68 min (Alternativní 55 min)

Obsahy(1)

Až do 15. dubna 2019 byla jednou z nejnavštěvovanějších památek světa. Náhle hrozilo, že ji zničí plameny. Přesto díky mistrovství středověkých stavitelů prokázala svou nesmrtelnost... Monumentální katedrála Notre-Dame de Paris před několika lety odolala ničivým plamenům a zažívá své vzkříšení. Poznejte historii uskutečněného snu biskupa Maurice de Sully, jenž v 60. letech 12. století oslovil nejvěhlasnější mistry stavitele a položil základní kámen nejznámějšího chrámu světa. Stavbě samotné předcházelo vyhloubení mohutných základů do nestabilní, Seinou podmáčené půdy. Ačkoliv jsou samy o sobě stavitelským klenotem, unikají pozornosti běžného návštěvníka. Ten má nicméně již od středověku možnost obdivovat klenby tyčící se do v té době nebývalé výšky 35 metrů. Vnější opěrné oblouky pak usadily katedrálu na pomyslné pavoučí nohy a zajistily, že stavba přečkala staletí navzdory vlivu živlů. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Anianna 

všechny recenze uživatele

Dokument o nejznámější pařížské katedrále názorně ukazuje průběh stavby, vysvětluje, čím se katedrála liší od již ve 12. století stojících církevních staveb. Dokument využívá plošné i prostorové animace, pohledy z výšky. Ukotvuje prostorové principy architektury v dobových zvyklostech, v požadavcích na statiku, bezpečnost, estetiku, monumentálnost. Na animacích vidíme proces stavby od základů až po věžičku v bodě křížení krovů. Kromě popisnosti vnímáte i záměr filmařů zprostředkovat výrazný duchovní rozměr, který katedrálu posouvá do výsostných výšin a zároveň do srdcí Francouzů, jak se ukázalo při požáru v roce 2019. Výborný film. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument ukazuje proč katedrála při požáru nespadla, jakým způsobem byla kvalitně , tehdy technicky převratně stavěna. Takovou výšku klenby ještě nikdy nikdo neviděl. Nevěděl jsem, že katedrála byla na počátku 19. století na šedesát let opuštěna. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama