Reklama

Reklama

Síla rostlin – tajemný dobyvatel

(TV film)
  • Francie L'Abominable Mystère des fleurs (více)
Francie, 2022, 90 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Jak můžeme vysvětlit jejich náhlý výskyt? Odkud se vzaly? Jaké tajemství se ukrývá za jejich velkým rozšířením? Dnes je nová generace vědců rozhodnuta odhalit, jak v tak krátkém čase dokázaly rostliny kolonizovat naši planetu... Pro rostliny není nic nemožné. Byť mohou působit křehce, jsou to bojovnice. A jak odhaluje historie, jejich dobývání Země bylo vskutku velkolepé. Dnes představují devadesát procent veškeré rostlinné biodiverzity. Jejich nepřeberné množství tvarů i barev fascinuje vědce po celá staletí. Darwin byl celý svůj život přímo posedlý vyššími rostlinami kvůli této náhlé diverzifikaci. Byla totiž v přímém rozporu s celou jeho teorií evoluce, která měla probíhat postupně a pozvolnými kroky. Ve svém dopise z roku 1879 Charles Darwin vyjádřil své ohromení nad pozicí rostlin v evoluci života. Překotný vývoj všech vyšších rostlin během nedávných geologických období je stále záhadou. Nyní ale máme k dispozici určité nástroje. Před deseti lety jsme vůbec netušili, že budeme schopni takové experimenty provádět. Pro paleontology, biology, genetiky, následovníky Charlese Darwina, nastal čas, aby rozluštili „odpornou záhadu“ květin. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Mám zkoušku na pražské Přírodovědě na katedře botaniky z fyziologie rostlin. Zde je výkladový záběr širší. Ke shlédnutí na ttps://www.ceskatelevize.cz/porady/15299545776-sila-rostlin-tajemny-dobyvatel/ ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Poddtitulek: Ohavné tajemství rostlin (Darwin). Jako školák; to už jsem znal fotosyntézu a evoluci, jsem se divil, proč mají rostliny tak bizarně různé listy. Pučí sice v různých dobách, ale přece musí existovat nějaký optimální tvar. To se časem snad nějak vyřešilo, teď jde o to, zda vůbec "dodržují" zákony evoluce. A hle, podařilo se to prokázat!... Čína chce pěstovat rostliny na Měsíci, Američané na Marsu, já na zahradě. A ještě apokalyptická poznámka: kdyby to mělo jít se světem z kopce rychleji, než se předpokládá, pak mi bude sotva líto člověka ani psa, rostliny nejspíš ano (možná bych prosil o zachování kozy - idea kozy jako pána tvorstva je mi dcela milá). ()

Reklama

Galerie (36)

Reklama

Reklama