Reklama

Reklama

Černobyl: Utopie v plamenech

(seriál)
  • Německo Tschernobyl - Die Katastrophe (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Atomový věk sovětského impéria byl od začátku formován vidinou velkého technologického pokroku. Jenže víra v lepší budoucnost byla prosazována lží, utajováním a manipulativními kroky, které za sebou zanechaly významný historický otisk... Černobylská havárie z 26. dubna 1986 je považována za nejhorší jadernou katastrofu v dějinách lidstva, a to jak z hlediska počtu obětí, tak i nákladů na odstranění jejích hrozivých následků. Výbuch Černobylu navždy změnil svět. Jak k němu došlo, se mnoho z nás dozvědělo z fiktivního příběhu populární mini série. Ale skutečnost je komplikovanější, dojemnější a otřesnější, než jsme si kdy dokázali představit. Skutečný příběh začíná v roce 1970 v oblasti lesů a bažin na severní Ukrajině v těsné blízkosti malé vesnice, které místní obyvatelé Ukrajiny říkají rusky Černobyl. Tam se utopie stala skutečností a vyrostla největší jaderná elektrárna na světě bok po boku se vzorovým městem sovětského komunismu Pripjať. Obojí mělo být symbolem toho, co dokáže nový moderní člověk. Lidé, kteří se do Pripjati přestěhovali, byli vybráni podle schopností a dovedností, odhodlání a ochoty věřit v zářnou budoucnost. Všichni začínali jako stavební dělníci a později se stali majiteli obchodů, zdravotními sestrami, policisty, instalatéry – vším, co bylo potřeba k udržení chodu celého města. Žili sen, který si většina z nás dnes dokáže jen stěží představit. Tento sen se však 26. dubna 1986 rozpadl a stal se noční můrou. Dnes už většina lidí ví jenom to, že to s Černobylem a Pripjatí špatně dopadlo. Tento historický seriál odhaluje celý a pravdivý příběh Utopie v plamenech. Nechybí úplně nové záběry ze zakázané zamořené zóny, z velké části dosud nepublikované materiály ze sovětských archivů ani hluboce osobní příběhy svědků, kteří v této utopii žili a hrozivou katastrofu přežili. (TV Prima)

(více)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem druhý díl na televizi Prima Zoom a příjemně mi překvapilo, že přes množství dokumentů o této havárii je zde spousta nových věcí a pamětníků. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Peniaze odpočítame z nákladov na cvičenie obyvateľov na tretiu svetovú vojnu.” Tak málo stačilo povedať, aby si v Moskve uvedomili, že treba evakuovať obyvateľov. Výborný dokument. Veľmi podrobný nie len vďaka výpovediam rôznych ľudí, ktorí prežili katastrofu v Černobyle. Spomínanú sa následky, vypovedajú svedkovia, popisuje sa priebeh pred, počas, po havárii. Filmárska pecka. I keď tragická a extrémne smutná. ()

Reklama

KOffi 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument. Oceňuji, že ač je dokument německý, tak nekritizuje primárně jádro jako takové, ale chybný sovětský systém. Bylo zde mnoho nových záběrů a informací. ()

Smajdallff 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů ohledně černobylské elektrárny za poslední dobu, logicky rozdělen do 4 dílů.  Pokud se nechcete dívat na "hollywoodský pohled a dramatizaci" této katastrofy (narážím na seriál Černobyl od HBO, který v rámci faktické stránky není závratně hodnotný), toto je rozhodně velmi dobrá volba. Přináší chronologický pohled na události, ať už na ty známe, tak i na nové a dává mnoho věcí do kontextu tehdejší doby a fungování. Podobný dokumentu Bitva o Černobyl (také jeden z nejlepších k tomuto tématu), nicméně díky násobně delší stopáži je zde prostor pro detailnější vysvětlení toho, co se dělo. ()

SidneyP 

všechny recenze uživatele

Zhlédnul jsem už spoustu dokumentů o Černobylu, taky jsem se tam jel v minulosti podívat a stejně jsem v tomhle tom našel kopu nových záběrů a informací. A ještě to natočili Němci. To nevymyslíš, hehe. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama