Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každé velké město má jednu čtvrť s pochybnou pověstí. Obyvatelé 8. okrsku v Budapešti představují jakýsi nový multikulturní tavicí tyglík. Maďaři, Romové, Číňané, Arabové, Američané a Němci tu žijí společně s několika policisty, prostitutkami a zvířaty. V příběhu maďarsko-romské moderní verze Romea a Julie nahlédneme do dobrodružného života pouličního gangu a rodin jeho členů, který je plný humoru, zločinu, cti, lásky a sexu, přátelství i věčných vzájemných potyček. Problémy a sobecké zájmy dvou romských rodů tu nakonec přerostou v mezinárodní konflikt. Režisér Áron Gauder ve svém animovaném snímku přináší provokující, někdy drsnou vizi současné východní Evropy, předvedenou na mikrokosmu zchátralého světa. Nebere si servítky, nabízí ironii i přímočarou nadsázku, stejně jako ostrý vtip a "úletový" humor. Zajímavá a netradiční animace, přiznaně inspirovaná snímky fantasy a americkým seriálem Městečko South Park, je proložená kvalitní hudbou, hrdinové pocházející ze sociálně deklasované vrstvy tu tak mluví řečí hip hopu. Film byl oceněn řadou zahraničních uznání, v roce 2005 to byla Hlavní cena Křištál z Annecy, Velká cena za dlouhý film na 29. MF animovaných filmů v Ottawě či Grand Prix na 9. MF kreslených animovaných filmů v Soulu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (105)

dANo 

všechny recenze uživatele

Dávam plné hodnotenie na základe skvelej animácie, zaujímavej hudby a pomerne vydareného scenáru. Nechcem to porovnávať s ničím, aj keď je pravda, že viacero možností sa núka... Ja sa skôr teším z toho, že aj v našich končinách (keď beriem Maďarsko ako nášho blízkeho suseda) sa podarilo vytvoriť celovečerný animovaný film na vysokej úrovni, ktorého politická satira v kombinácii s klasickým príbehom Rómea a Júlie ma ako diváka nad očakávania pobavila a zaujala. Na záver už len vyzdvihnem osobu, ktorá robila k tomuto filmu české titulky, lebo tie ma takisto veľmi pozitívne prekvapili. ()

JayZak 

všechny recenze uživatele

1,5* za výborný vizuál, který je to nejoriginálnější, co jsem za poslední dobu viděl. 1* za celkem slušnou hudební vložku. Víc si u mě Distrikt nezaslouží, protože kromě těchto dvou věcí není co obdivovat, příběh je až moc šílený, aby byl vtipný a spolu s postavami je navíc povrchní, aby mohl působit satiricky. Narážek ze světové / domácí (tady nesoudím, nejsem Maďar, ale uplácení je aktuální i u nás) politiky je tam naplácano tolik, až to působí účelně - jakoby tam bez ladu a skladu byly jen proto, aby šokovaly. Tak nebo onak, na mě to bohužel nepůsobilo. ()

Reklama

Aleister 

všechny recenze uživatele

Stejně jako se zkomercializovaná rappová hudba stala součástí obchodu a masové kultury, čímž přišla o svůj protestní, politický a sociálně kritický charakter, tak je téma subkultur, minorit a společenských tabu exploatováno v hybridní a konformní videoklipové směsi motivů, která se tváří jako reprezentace současného světa. Gauderův animovaný celovečerní film je artiklem jasně cíleným na mladší, případně klubové publikum. Proklamovaná subverze začíná a končí u laciných motivů jako je kriminalita, drogy, sexismus a vulgárnost. Manifestuje tak svou příslušnost k populárnímu umění, které je apolitické a postrádá kritické ostří, jež je mnohem zjevnější například v montypythonovských společenských satirách. Stejně jako celovečerní South Park následuje konvenční dějové postupy s hlavním důrazem na absurdní humor a kombinaci dějové a milostné linie. Parodicky nadsazuje a upevňuje konvenční obraz velkoměsta, budovaného médii a navazuje na strach z městské civilizace a jejích destruktivních následků, který se zrodil s příchodem modernity a který postmoderna dál rozvádí do fascinujících audiovizuálích fantazií (Blade Runner). Největší devizou tak ve výsledku zůstává kvalitní animace, navazující na tradici karikatury a komisku. Expresivnost, deformace a tvarová nadsázka je však opět mírněna líbivou estetikou poplatnou politice hudebních televizních kanálů typu MTV. ()

Elgin 

všechny recenze uživatele

Tak k tomuto som sa dostal uplne nahodne, madarsky jazyk mi tam vobec nevadil a skvele som sa bavil. Samozrejme to nemozeme brat vazne, ale ako ustipacnu satiru jednoznacne fenomenalne! Rozpravka pre dospelych ako ma byt, vyborne dialogy a skvela hudba bez ktorej by to bolo polovicne. Od plneho poctu to deli iba minimum a to neodskriepitelny fakt, ze animacia bola obcas odflaknuta inak musim povedat vyborna odychovka. Richi je skratka vyvrhel ako sa patri. 85% ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Hemží se to tu srovnáními se South Parkem, a já se k nim musím připojit. Nyócker na mě totiž opravdu působil jako takový maďarský South Park. Pravda, trošku vulgárnější a zajímavěji zanimovaný, ale také s méně ulítlým a méně trefným humorem. A jelikož mezi vyznavače SP nepatřím, nemůžu hodnotit vysoko. 5/10 ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film bol vytvorený inovačnou metódou, ktorá mieša dvoj a trojrozmernú animáciu. Vzorom postavičiek boli nasnímané tváre a gestá skutočných hercov. (corona)

Reklama

Reklama