Reklama

Reklama

Yego prevoskhoditelstvo

  • Sovětský svaz Его превосходительство (více)
Sovětský svaz, 1927, 76 min

Režie:

Grigorij Rošal

Scénář:

Konrad Tom

Obsahy(1)

Film je založen na skutečných událostech z května roku 1902, kdy ševcovský dělník Lekkert Hirsch, člen židovské strany práce (Bund), provedl atentát na Viktora von Wahla, guvernéra ve Vilniusu.

Revolucionáři se rozhodnou uspořádat prvomájovou demonstraci. Během cirkusového představení rozhazují letáky s pozvánkami. Guvernér nařídí k potlačení demonstrace střelbu ostrou municí. Několik lidí je zabito, další (mezi nimi mnoho Židů) jsou zatčeni a bičováni. Židovská obec v čele s rabínem s trestem pro buřiče souhlasí, protože se obává pogromu. Hirsch bere spravedlnost do vlastních rukou. (wero1000)

(více)

Recenze (1)

raroh 

všechny recenze uživatele

Expresiosticky temné dokumentární drama o Hirši Lekkertovi (židovském revolucionáři z radikální socialistické strany Bund), který spáchal atentát na carského místodržícího roku 1902 jako odvetu za tvrdou odvetu vůči ruským revolucionářům. Záběry z vězení mají v kameře I. Kozlovského skoro nádech z filmů R. Wieneho, scény z ortodoxního židovského prostředí velmi dokumentaristický charakter. Film se promítal s novou hudbou Jana Grunta v duchu Mahlerově a R. Strausse 26. listopadu 2013 od 18 hodin ve Vzdělávacím a kulturním centru pražského Židovského muzea, Maiselova 15, 3. patro. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama