Reklama

Reklama

Nejmenší ptáci na světě

(TV film)
  • Česko Ptačí mozek (více)
Rakousko, 2012, 53 min

Obsahy(1)

Ptáci jsou tradičně považováni za živočichy poněkud mdlého rozumu, ale výzkumy, o kterých pojednává náš film, ukazují, že jde o velký omyl. Straka například pozná svůj obraz v zrcadle, vrány dokáží používat nástroje, papoušci si hravě poradí i s dost těžkými testy. Co všechno ještě ptáci dovedou -- a nakolik jsou chytří? (TV Spektrum)

(více)

Recenze (2)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Vědci a chovatelé ptáků vymýšlejí pro své svěřence úkoly, aby prověřili míru jejich inteligence. I když o chytrosti zvířat není pochyb, jejich schopnost tvůrčího řešení problému, logické uvažování, představivost a sebejistota v tomto dokumentu je opět překvapující. Svůj prostor si zde najde i ptačí empatie. ()

Zetwenka 

všechny recenze uživatele

Další z dokumentů, který bortí jednoduchý odsudek a přežitek o "ptačím mozečku." Následovník např. Ptačí inteligence bez hranic (TV film) (2013). Ukázány a předloženy vědecké  pokusy (posloupnost, vyčkávaní, výměna, úkryty, řešení úkolů, paměť a jiné) a řešení  jejich ptačích svěřenců (počínaje  od hus, kavek, havranů, vran, nestoru konče) Vědci ve zkoumání nadále pokračují a zabývají se i  tím co mnoho lidí ani nechce připustit, že i ptáci jsou schopni emocí a není to jen polidšťovaní jejich chovaní naším vnímáním a přisuzováním něčeho co není možné. (Zde např.  zmíněno smutek nad ztrátou druha, radost z návratu chovatele, který  byl  dlouho pryč) Vědci tedy testují  a přeju ať je i toto jednou přiznáno. Zajímavosti z  ptačí komunikace (terej, špaček), socializace, hierarchie (husy), vzájemného učení.... Téma mi velmi  připomnělo knížky Genialita ptáků a Ptačí způsoby, ty popisují ještě podrobněji, co bylo  zde podáno  v obrazové formě. V posledním odstavci se podělím o soukromé zkušenosti s ptačíky. Věnuji se chovu slepiček a i ty je možné naučit spousta věcem a rozhodně mají výbornou paměť, mám je naučeny na gesta a zvuky(zatleskání, zaťukání a vědí co se dít bude  a pro pamlsek navíc udělají psí kusy :-) důležitá je ale od chovatele pravidelnost a trpělivost. Mazlení a pohlazení také vítají. ()

Reklama

Reklama