Reklama

Reklama

Draze zaplaceno

(festivalový název)
  • Sovětský svaz Dorogoj cenoj (více)
Sovětský svaz, 1957, 98 min

Obsahy(1)

Solomija a Ostap podnikají strastiplnou cestu za štěstím ve snaze uniknout nelidskému systému nevolnictví. Příběh z první třetiny 19. století pojednává o tragické lásce a o místě vlasti v lidském srdci. Díky své výjimečné obrazivosti je označován za předchůdce ukrajinského poetického filmu. (Seminář ruských filmů)

Recenze (2)

rivah 

všechny recenze uživatele

Česky: DRAZE ZAPLACENO. S objevením Paradžanovových STÍNů ZAPOMENUTÝCH PŘEDKů začal tomuto filmu druhý život. V době své premiéry byl totiž vnímán jako estetický atavismus symbolistních filmů stalinské epochy. Film vznikl podle předlohy Michajla Kocjubinského (z jehož díla pak čerpal i Paradžanov) o boji lidu proti nevolnictví, zasazeném do počátku 19.století. Děj vypráví příběh krasavice Solomiji, která má být panskou zvůlí provdána za hajduka. O svatební noci prchne za milovaným Ostapem, po jehož boku snáší strádání při útěku divokou krajinou, skrývají se ve mlýně i v cikánském táboře, Ostap je zajat Turky a při převozu přes Dunaj se jej snaží Solomija osvobodit a přitom utone. Děj končí vzpomínáním starého muže...Výrazně metaforická práce s barvou ostře kontrastovala s neorealistickou tendencí tehdejších sovětských filmů. Po deseti letech byl film prohlášen za novátorský a označen za předchůdce nejen STÍNů, ale celé tradice ukrajinského poetického filmu. (Text podle časopisu Ponrepo září-říjen 2919). Film lze nalézt na youtube s ruskými titulky. 90%. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Jde o jakési romantické drama ze začátku 18. století, kdy chtějí provdat dívku proti její vůli a vůli jejího nápadnííka za jiného. Utečou přes Dunaj, muž je při přestřelce vážně zraněn, jsou nuceni se skrývat v rákosí a překonávat svízele. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama