Reklama

Reklama

Bimujang jidae

  • USA Demilitarized Zone, The
všechny plakáty
Jižní Korea, 1965, 62 min

Režie:

Sang-ho Park

Hrají:

Mi-ryeong Jo

Obsahy(1)

Počátkem léta roku 1953 se střídají úspěchy a porážky na straně obou znepřátelených korejských armád. V době krátkého příměří a posunu fronty se v pusté demilitarizované zóně setkají dvě opuštěné děti. Chlapec a dívka se snaží přežít ze všech sil, aby mohli najít své rodiče. Přejít tuto zemi nikoho však není snadný úkol. (balone)

(více)

Recenze (3)

majo25 

všechny recenze uživatele

Film o dvoch deťoch, ktoré majú predstavovať Južnú a Severnú Kóreu a ich nezmyselné odlúčenie od seba, je naivný, a to odhliadnuc od toho, že protagonistami sú dve malé deti. Technická stránka je vari ešte slabšia. To prekladanie s dokumentárnymi zábermi je ako päsť na oko. Všetko to tak stojí predovšetkým na dvoch deťoch, ktoré putujú krajinou s cieľom nájsť svojich príbuzných. Za celkom podarené považujem spracovanie sna malého dievčatka. Ale takýchto scén je pomenej. Namiesto toho počuť časté detské vyrevovanie. Aspoňže film je relatívne krátky. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od tohoto snímku celkem dost, ale ne cestování dvou dětí po hranicích Severní a Jižní Koreje, s tak obrovskou dětskou naivitou. Hudba se vůbec nehodila do scén a napětí žádné nebylo. 40% ()

Reklama

molotov 

všechny recenze uživatele

Polodokumentární putování dvou dětí, kteří zůstali v zemi nikoho a hledají své rodiče krátce po podpisu příměří v létě 1953. Prochází zničenou krajinou a tu narazí na lebku, tank, vlak, na džíp v řece, rozdělají si oheň vedle nastražené miny a na podpal vezmou dřevěné kříže z hrobů. (Filmaři obdrželi povolení od americké armády a natáčeli opravdu v DMZ). Když dojdou k demarkační linii, začnou si hrát na rozdělení země, přestanou spolu mluvit a za porušení pravidel je zastřelení. Vše je samozřejmě hra, ale také velmi zřejmá kritika rozdělení země a politiky KLDR. Když to holčičku přestane bavit, začne břečet a chlapec (který je na jižní straně) přetrhne dělící pásku a oba skončí v zájemném objetí. - --- SPOILERY! --- V jedné rozbořené budově naráží na zraněného severokorejského špiona, který je chce odvléct s sebou do KLDR. Chlapec ho neúmyslně postřelí a v zápětí ho muž bodne nožem do břicha. Dívka pokračuje v hledání maminky sama, chvílí ji doprovází srnka, kterou nakonec zabije nášlapná mina. Poslední scéna s dívkou ji ukazuje jak kráčí z krví v obličeji mezi minami. Film končí krátkou žádostí k bohu, kdy vyslíší pláč korejského lidu a odstraní dmz. Této žádosti předchází několik dokumentárních záběrů na jednání z DMZ a záběry na ostnaté dráty. Film byl nalezen až v roce 2005 a poté vydán na dvd. To, že jde o silně protiválečné a protikomunistické dílo je evidentní z výše zmíněného. ()

Zajímavosti (3)

  • Byly natočeny dvě verze filmu: drama a polodokumentární, nalezena však byla pouze druhá zmíněná. (Raztubyl)
  • Film byl se svolením americké armády natáčen na skutečné Demilitarizované Zóně dva roky po podepsání příměří mezi oběma Korejemi. (Raztubyl)
  • Film byl dlouhou dobu považován za ztracený, až v roce 2005 se podařilo najít jeho kopii v korejském filmovém archivu. (Raztubyl)

Reklama

Reklama