Reklama

Reklama

Vteřiny před katastrofou - Série 2 (2005) (série)


Výbuch Svaté Heleny (S02E04)

(epizoda)
  • Velká Británie Mount St. Helens Eruption
Velká Británie, 2005, 47 min

Obsahy(1)

Keď sa Svätá Helena začala prebúdzať k životu, vulkanológovia začali byť na poplach. Aby sa predišlo čo najväčšiemu množstvu škôd a úmrtí, boli prijaté rôzne preventívne opatrenia, vrátane vytýčenia nebezpečnej zóny, do ktorej nemali civilisti prístup. No tieto opatrenia žalostne zlyhali. Sopka vybuchla tak, ako to takmer nikto nepredpokladal. Udrela s nečakanou silou, ktorá stála život desiatky ľudí. Zároveň však znamenala pre vyšetrovateľov možnosť lepšie porozumieť tomu, ako sopky fungujú, a zlepšiť sa v ochrane ľudí, keď sa niekde vo svete bude schyľovať k ďalšej erupcií. (ČSFD)

(více)

Recenze (2)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Já kdysi zažil výbuch Heleny na vlastní kůži. Bylo to v prváku na střední, při hodině psychologie. Helča, za kterou jsem se otočil, mi vrazila takovýho facana, že ztichla i vedlejší třída a stará Štěpánová mi hned nabídla psychologickou konzultaci po vyučování zdarma. Nevím už přesně, na co jsem se tenkrát tý Heleny ptal, ale hádám, že nic extra chytrýho to asi nebylo... Stejně jako není nejchytřejší chodit stanovat pod sopku, která má zaražený větry. V rámci cyklu Vteřin před katastrofou je to průměrnej díl, kterýmu by dost pomohlo, kdyby ho někdo předělal se současnou počítačovou technikou. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Několik pohnutých lidských osudů ve stínu apokalyptické erupce, která nemá v historii USA obdoby a fascinující rekonvalescence celého ekosystému v okolí sopky. Z hlediska vulkanologie a ekologie velmi zajímavá událost, díky které jsem rozšířil svůj seznam lokalit, které bych rád navštívil. ()

Reklama

Reklama