Reklama

Reklama

Vypukne první světová válka a čeledín Josef Kudrna se musí jako mnoho dalších mužů rozloučit se svou ženou. Na frontě je raněn, ale brzy je z lazaretu poslán zpět do boje. Při nástupu se Josef dostane do konfliktu s hejtmanem a ten jej uhodí. Vojáci se Kudrny zastanou a vrhnou se na brutálního důstojníka. Josef je zatčen a postaven před vojenský soud. Předseda soudu nezkoumá vinu či nevinu, protože silně protičesky naladěný polní podmaršálek dal předem tajný rozkaz, aby byl Josef odsouzen k trestu smrti. Tento nejvyšší trest má sloužit jako varování českým vojákům. Marně prosí Kudrnova žena s dětmi o milost. Žádosti nevyhoví ani císař. 7. května 1915 je Josef Kudrna popraven. V posledním okamžiku před smrtí vzpomíná na svou rodinu. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Ve snímku si odbyl svou filmovou premiéru tehdy desetiletý Josef Bek. Některé scény se natáčely v improvizovaném studiu zařízeném v hradecké sokolovně, kterou spravoval Bekův otec, a tak když štáb potřeboval malého syna hlavního hrdiny, byl zrovna po ruce. (Olík)
  • Divadelní hra, podle které byl film natočen, byla napsána podle skutečné události. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)
  • První filmová role herce Jaroslava Průchy. (M.B)

Reklama

Reklama