Reklama

Reklama

Válka termitů

  • Francie La Citadelle assiégée (více)

Obsahy(1)

Uprostřed africké savany jsou ve své čtyři metry vysoké „věži“ ukryti neustále zaměstnaní a hbití termiti. Náhle je jejich život narušen. Podvozek z dodávky jim zboří část jejich opevnění. Od té chvíle se začíná odvíjet série katastrof, které si vybírají daň na obyvatelích kolonie. První, tropická bouře, zatopí tunely a zásobiště potravy. Poté se objeví velká armáda útočných mravenců, která se chystá napadnout zranitelné termity. Válka začíná! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

mm13 

všechny recenze uživatele

Že sú putujúce mravce vykreslené ako jednoznační záporáci a termity naopak až idealizované? Nevadí. Nemáme totiž čo do činenia s klasickým prírodopisným dokumentom! Je to skôr prírodopisný film, akýsi beletrizovaný pohľad na život termitov a mravcov. Ako taký nemá najmenšiu chybičku krásy. Nezostáva než žasnúť nad neopakovateľnými zábermi a šikovnosťou scenáristov. Pútavejšie to snáď už ani nemohlo byť. Vidieť to tak ako 10 ročný, dnes je zo mňa biológ-termitológ. [90%] ()

Jeržik 

všechny recenze uživatele

Naivní jsou ti, kdož si myslí, že je to dokument. Ve své podstatě je to totiž hraný film, kde režisér ovládá své "herce" a nechává je reagovat na umělé situace. Napovídá tomu mimojiné fakt, že přírodovědně-výpovědní hodnota je skoro nulová a hraje se tu jen na efekt. Přesto to není úplně špatné, jen mě mrzí, že při té stopáži a potencionálu, který to mělo, Philippe Calderon nepředvede nic, co by bralo dech, nebo co by ve mě nadlouho uvázlo. Pamatuji si totiž na jeden krátký dokument s Davidem Attenboroughem, který pojednával právě o útoku mravenců na termitiště. Na jméno už si nevzpomenu ale ty výjevy z bitvy a komentář vypravěče si pamatuju už řadu let a velmi rád na ně vzpomínám. Což se ani v jednom případě určitě nebude moci řícit o La Citadelle assiégée. Doporučuje 5 termitů z 10. ()

Reklama

tom88 

všechny recenze uživatele

Ďalší dychberúci dokument, ktorý jednoznačne treba vidieť aj keď na dokumenty moc nie som. Zábery zo sveta termitov a mravcov sú fakt bez komentára. Čakal som síce čisto umelecký dokument bez doprovodu komentára, ale predsa tam toho až tak moc nenahovorí. Nikdy by som nepovedal, že nioekedy budem 80 minút obdivovať svet termitov. Vrele odporúčam všetkým, sklamaní isto nebudete. 88% ()

Chipešek 

všechny recenze uživatele

Vložení dějové linie do dokumentu o termitech je bezpochyby odvážný nápad. Ono v podstatě ani o dokument nejde, Válka termitů je nadupadný hmyzí thriller. Minimální sdělnou hodnotu bych odpustil, ale na můj vkus až příliš okatě tvůrci zasahovali do přirozeného děje - tím sice docílili napětí, ale celé to vyznívá nějak zkratkovitě a nereálně. Kdo se bojí nudných dokumentů o přírodě, tak toto dílko je pro něj jako stvořené. Naučný snímek ale nečekejte. P.S. Obsahuje spostu hmyzí brutality, tak děti radši dejte spát x) 60% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Wau. Tak tohle je naprostá bomba! Za poslední dobu jeden z nejlepších dokumentárních filmů. Nikdy bych nevěřil, že si budu kousat nechty u toho, jestli se termití královna utopí nebo jestli ji zabijí černí mravenci...Fantasticky detailní pohled do nitra a srdce termitů, potažmo černých mravenců. Při zvuku smičců mi úplně naskakovala husí kůž, to vše díky absolutně trefné hudbě. PS: ten jeden mravenec byl už fakt blízko, ale kousnout a tím ji usmrtit nedokázal. Podobný scénář může vyplodit příroda a nebo opravdu, ale opravdu dobrý scénárista. A co mi není vůbec jasné, tak způsob kamerování, to musí bejt setsakramensky malá kamerka, aby dokázala toto natočit :o) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Setkáme se zde s predátory termitů, jako jsou kudlanky, chameleoni a mravkolvi. Mihnou se ovšem i sklípkani, netopýři, hadi, supi, ještěrka a štír. (Inferion7)
  • Termiti svádí souboj se stěhovavými mravenci Paraponera clavata, kteří svádí boj s Mravenci tkalci. (Inferion7)
  • Filmári z Francúzska a Kanady pracovali v africkom štáte Burkina Faso. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama