Reklama

Reklama

Vysshiy sud

  • Sovětský svaz Vysšij sud (více)
všechny plakáty
Sovětský svaz / Litva, 1988, 68 min

Režie:

Herz Frank

Scénář:

Herz Frank

Obsahy(1)

Lotyšký režisér (autor mnohých psychologických dokumentů o vnitřním světě člověka v hraničních situacích) je moralistou v nejvyšším smyslu slova, vzrušovaným vzlety a pády ducha. V obsáhlé expozici použil svůj starší dokument o dvojnásobné vraždě, ve kterém zaznamenal policejní rekonstrukci činu, viníkovu výpověď a soudní proces. Před vynesením rozsudku vedl s vrahem rozhovor, ve kterém ho přivádí k sebeanalýze a k uvědomění si příčin vlastního pádu. Rozhovor pokračuje také v cele smrti, kde si za 22 strávených měsíců vrah plně uvědomil nesmyslnost svého činu a obrátil se k víře v život a v člověka. Vykonaný rozsudek tak postihl vnitřně změněného člověka.
Odsouzenec vypráví o otci, který rozvod a odchod od rodiny vykupoval penězi, o matce prokurátorce, která nikdy neměla čas, o tom, jak byl předsedou komsomolu na fakultě, ale sílil v něm záporný potenciál, který ho přivedl ke zločinu. Přirovnává ho ke kolapsu hvězdy a nazývá mravním zhroucením (zabil milionářku - šmelinářku, vedoucí Odborového svazu vnitřního obchodu a jejího přítele). (carott)

(více)

Recenze (1)

Marze 

všechny recenze uživatele

Herz Frank se zamýšlí nad morálními problémy týkající se trestu smrti. Líčí minulost Valerije Dolgova, odsouzence k trestu smrti. Měl dětství bez lásky, touhu po vůdcovství, velmi ambiciozní povahu a zapojil se do černého trhu. ()

Reklama

Reklama