Reklama

Reklama

Totální Monteverdi

(TV film)
  • Velká Británie Full Monteverdi, The
Hudební
Velká Británie, 2007, 60 min

Obsahy(1)

Monteverdiho Čtvrtá kniha madrigalů je obecně vnímána jako nejrafinovanější, nejvirtuóznější a nejrozmanitější sbírka čistě vokální hudby, jaká byla kdy napsána. Proniká do emočních stavů milenců v různých fázích rozchodu. Každá z těchto dvaceti miniatur je obrazem různých momentů a pocitů, které jsou vyjádřeny s hlubokým lidským porozuměním a s pomocí dramatické a veskrze moderní hudby souboru I Fagiolini. Totální Monteverdi sleduje simultánní rozchod šesti párů: od šokujícího odhalení, přes trestající zlobu a erotickou touhu, až k závěrečnému rozchodu. Jsou to příběhy zraňující a znepokojující, které dojímají svou citovou intenzitou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Claudio Monteverdi je považován za skladatele nejranějšího baroka, přičemž ale nikoli nevýznamná část jeho tvorby má kořeny v doznívající renesanční hudbě. To platí právě pro jeho madrigaly, kde i texty (Torquato Tasso aj.) jsou v podobném duchu jako např. Petrarkovy a Michelangelovy sonety. Princip filmu, který spočívá v naroubování Monteverdiho hudby na život současníků (protože i oni mají stejné milostné problémy), mi přijde naprosto v pořádku, včetně výběru obyčejné restaurace jakožto hlavního prostředí. Platí to ale jen dokud sledujeme interprety při zpěvu, horší jsou v reakcích při naslouchání zpívajícímu partnerovi a úplně nejhorší při rádoby bergmanovských vsuvkách „scén z manželských (a jiných partnerských) životů“, kde se jejich herectví dostává na ochotnickou úroveň. Ale co mají také hrát, když variace na předávání si a vracení prstýnků, balení kufrů a vzteklé třísknutí telefonem nevynikají zrovna velkou invenčností? Tady se režie příliš nevyznamenala, stejně jako - v celém filmu - kamera. Ale ta nádherná hudba nemá chybu, autorsky ani interpretačně. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie John La Bouchardière. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

O bellezza mortale! O bellezza vitale! - zpívá se hned v druhém madrigalu. Skon renesance a nástup baroka přináší jedinečnou hudební kvalitu, na kterou svým z působem navazuje až soudobá nová hudba. Aktualizaci prostředí na naše podmínky považuji za vtipnou, vady na kráse (režie, herecký výkon zpěváků), vzhledem k hudbě za naprosto zanedbatelné. A možná se i Bob Dylan inspiroval citací ze 4. madrigalu "Un'infermo d'amore" ke své možná poslední významné písničce "Love sick". ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Šťasten ten, kdo je obdařen schopností vnímat nádheru ♫ Monteverdiho madrigalů v mistrovském podání i bez nemastně nemístné aktualizující filmové ilustrace. Přínosné otitulkování textů. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama