Reklama

Reklama

Manasse

(festivalový název)
  • Rumunsko Manasse
všechny plakáty
Rumunsko, 1925, 150 min (Director's Cut: 53 min)

Režie:

Jean Mihail

Hrají:

George Aurelian

Obsahy(1)

Manasse, původně hra o čtyřech dějstvích napsaná dramatikem židovského původu Ronettim Romanem, patří k řadě příběhů o etnickém a náboženském napětí, intoleranci a konfliktech mezi Rumuny a Židy v Moldavsku. Nejznámější z nich je povídka Iona Luka Caragialeho Velikonoční svíčka, kterou pět let po premiéře Manasseho stejně úspěšně zfilmoval jiný rumunský režisér, a sice Ion Niculescu-Bruna. Veškeré příběhy zkoumají, kde tkví kořeny rasové intolerance, až nenávisti a jak se tyto jevy projevují. Je třeba zároveň říct, že se Rumuni jakožto postavy těchto příběhů netěší nějakému „vlasteneckému" subjektivismu ze strany autorů. Rumunská většina a židovská menšina jsou většinou prezentovány jako stejně netolerantní a neochotné ustoupit od svého občas až fanatického rasového a náboženského zaujetí.
Podobné je to ve filmu Manasse, jehož mladí hlavní hrdinové, Židovka a Rumun, musejí bojovat proti tradicionalistické a netolerantní mentalitě dívčiných rodičů a vůbec maloměšťácké společnosti. Tuto intoleranci ztělesňuje starý Manasse, který křesťany nenávidí, a proto s případným manželstvím mezi Židovkou a Rumunem naprosto nesouhlasí. Jeho dogmatický a radikální způsob myšlení už však mladá tolerantnější generace neakceptuje, což ovšem vede ke zdání, že sama existence „čisté" rasové identity obou národnostních skupin je ohrožena. Film tedy není jenom sentimentálním melodramatem, nýbrž odvážně prezentuje reálné problémy rumunské společnosti na začátku 20. století.
Část herců vystoupila jak v divadelní hře, tak i ve filmové adaptaci Jeana Mihaila, což určitě přispělo k neočekávanému úspěchu tohoto snímku. - Mircea Dan Duta (Letní filmová škola)

(více)

Diskuze

LeoH

LeoH (hodnocení, recenze)

K těm posunutým dialogům - mně přišlo, že při promítání v Hradišti nebyly místy posunuté ani tak dialogy, jako české titulky pod plátnem vůči rumunským na plátně :-)

Reklama

Reklama