Reklama

Reklama

R(evoluce)

(festivalový název)
  • Indie R(evolution)

Obsahy(1)

Nezávislý indický debut patří mezi filmy, jež skrze zápletku zahrnující smrt blízké osoby vedou postavy cestou uchopení lidské existence a celého kosmu. Soužící se hrdina hledá smysl života v knihách. V jedné, zakoupené v bazaru, najde označenou pasáž, která přesně vystihuje jeho situaci. Uvnitř knihy je napsaná adresa jejího bývalého vlastníka a hrdina se za ním vypraví. Nachází ho coby vyrovnaného majitele restaurace na prosluněné pláži uprostřed podmanivě klidné mořské zátoky. On však pasáž v knize neoznačil. Film sleduje pouť knihy a její roli v životech několika lidí a rozvádí téma propojenosti lidských osudů napříč časem i prostorem. Současně v dialozích, které oplývají zdravým nadhledem a bezprostřední lehkostí, nenásilně agituje za meditativní funkci házení frisbee a předkládá alternativní názory na život, evoluci, náboženství a katastrofu tsunami. [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (6)

  • Knihu Revolution (od Jiddu Krishnamurta) Mustafa zaveri kdysi opravdu koupil v bazaru. (exitak)
  • Joint vyrobený z vydlabané mrkve byl zhotoven na popud kameramana kvůli vyzuálnímu efektu při kouření. Jinak to je prý zbytečná práce navíc :-) (exitak)
  • Restauraci, v která se natáčí na pláži, vlastní jeden jednodušší domorodec. Pro tento film ji zapůjčil zdarma. (exitak)
  • Několik rolí, četně přítelkyně hlavního hrdiny, byly vybrány tak, že Mustafa Zaveri chodil po pláži a ptal se zda by někdo chtěl hrát v jeho novém filmu. (exitak)
  • Aby mohl být film natočen půjčil si Mustafův tatínek peníze od známých a příbuzných. (exitak)
  • Knihy v polici, v úvodu filmu, jsou vlastní oblíbené knihy Mustafa zaveriho. (exitak)

Reklama

Reklama