Reklama

Reklama

Jízda Prahou otevřenou tramvají

  • Rakousko-Uhersko Jízda tramvají ze Staroměstského náměstí po novém mostě (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
Rakousko-Uhersko, 1908, 2 min

Obsahy(1)

Reportáž o cestě Pařížskou třídou na Čechův most. Jeden ze snímků uváděných na Jubilejní výstavě obchodní a živnostenské komory. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážny film Jana Kříženeckého z roku 1908 v sebe spája hneď niekoľko historických prvkov. Za prvé, ide o materiál, ktorý vznikol v časoch, kedy bola kinematografia stále "v plienkach". Za druhé, snímka zachytáva Prahu na začiatku dvadsiateho storočia. A za tretie, film si okrem jazdy električkou všíma tieto stroje aj zvonka. Hoci ide o krátku záležitosť, ktorá na prvý pohľad nepôsobí, že ponúka veľa, v skutočnosti je plná zaujímavých záberov na všednosť vtedajšieho života ľudí a mesta. A práve to je na nej to najpútavejšie, pretože takýmto spôsobom umožňuje divákovi, aby sa, hoc aj na necelé dve minúty, preniesol späť v čase. Jízda Prahou otevřenou tramvají navyše vďaka umiestneniu kamery v smere jazdy električky ponúka dynamické zábery, ktoré v spojení s obsahovou stránkou Kříženeckého filmu tvoria veľmi atraktívny materiál. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jsem tramvaják. Dobovéá jízda přes Čechův most je určitě velkým zážitkem, který už jen tak neuvidíme. ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně je to tentýž snímek, který je znám i pod názvem "Ze slavnostního otevření Čechova mostu". Jedná se vesměs o zástup všemožných dopravních prostředků jedoucích přes Čechův most. Od koňského spřežení, přes automobily až po tramvaj. [50%] ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama