Reklama

Reklama

Bardo hodiny smrti

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2009, 58 min

Režie:

Martin Pátek

Obsahy(1)

Zažíváme zánik tibetské společnosti a kultury? Naplní se dávné proroctví? 10. března 2009 si připomínáme 50. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Tibet představuje pro některé jakýsi "ztracený ráj", idealizovanou studnici živé moudrosti, která může spasit upadající západní civilizaci, pro mnohé je symbolem solidarity proti čínskému útlaku a agresi, pocitově podobné českým národním dějinám, ale pro jiné je vyčpělým módním trendem nebo i provokací tábora pravdy a lásky. Dokumentární koláž zamýšlí představit názorové spektrum příznivců, odpůrců, tibetologů, sinologů i Číňanů žijících v ČR. Ústřední otázkou filmu je - zda je ohrožena tibetská kultura a identita. Poněvadž její neoddělitelnou součástí je tibetský buddhismus a také bönismus - původní náboženství Tibetu, budou film prostupovat některé jejich teze, tak jako křesťanství a zkušenost s ním, ať chceme nebo nikoliv, ovlivňuje úhel pohledu většiny Evropanů a politiku Evropy. Organizace podporující Tibet a jeho kulturu připravily i v ČR řadu akcí od 25. února, což je počátek tibetského nového roku zemského buvola - Losar 2136. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

No díky za natočení. Do této studené měsíční krajiny určitě nepojedu. Sympatické je jak Tibeťané netouží po materiálních statcích, ale čas věnují do sociálních kontaktů a duchovna. Šuškanda že Číňané chtějí udělat z Lhasy milionové město - proč tedy někteří lidé šetří uhlík a pomalu ani nedýchají, aby se neohřívala planeta? ()

Reklama

Zajímavosti (1)

  • Bardo je tibetský buddhistický termín, který označuje různé stavy mezi smrtí a novým zrozením v různých formách života. Doslova se tento pojem dá přeložit jako „mezistav“. (sator)

Reklama

Reklama