Reklama

Reklama

Špion z Pařížského náměstí

(TV film)
  • Německo Spion vom Pariser Platz, Der (více)

Obsahy(1)

Kdo věděl předem o tom, co nacisté připravují v koncentračních táborech a do jaké míry byli Američané informováni o tom, k čemu je používán jedovatý plyn cyklon B, na jehož vývoji a výrobě se přímo podílel americký koncern DuPont? 3. září 1941 provedla SS přísně tajný experiment v koncentračním táboře Auschwitz, který znamenal začátek holokaustu: několik stovek válečných zajatců bylo otráveno plynem cyklon B. O několik týdnů později se představitel německé firmy IG Farben setkal ve vile na břehu Lucernského jezera ve Švýcarsku s Američany, kterým předal tajné dokumenty o Hitlerově plánu na výrobu otravných plynů. Je možné, že by se americká strana dozvěděla o drastickém „konečném řešení" už v počáteční fázi? Dokumentární film Špion z Pařížského náměstí zachycuje dvojí život v Berlíně umístěného německého ekonomického konzultanta, který se stal americkým špionem. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

mchnk 

všechny recenze uživatele

I masové vraždění je ve finále jen ubohý business - projev zástupce IG Farben pod nacistickými vlajkami a se zdviženou pravicí hovoří za vše. Detailní rozbor spolupráce korporace IG Farben - Degesch (dceřiná společnost vyrábějící cyklon-B) nejen s nacistickým režimem. Dokument potvrzuje, že cyklon B byl používán jako nástroj k vraždění, ale i k popravám, a to v samotných Spojených státech Amerických na tzv plynových křeslech. Absurdním paradoxem jsou také plynové komory, sloužící k hubení škůdců z vybavení domácností - křesla, postele apod. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tento dokument hovorí jedinečný príbeh o nemeckom ekonomickom poradcovi Erwinovi Respondekovi, ktorý bol zapojený do kartelových dohôd medzi nemeckou chemickou firmou IG Farben a americkou Du Pont. Neskôr sa stal špiónom v prospech Ameriky a ako prvý informoval o používaní jedovatého plynu cyklom B pri konečnom riešení otázok holokaustu. Američania jeho správy prevzali, ale neverili mu. O jeho pravej identite „Ralph“ vedela na americkom zahraničnom ministerstve len hŕstka zainteresovaných. Po vojne keď sa dožadoval zásluhovosti za svoje služby v dobe vojny, jeho volanie ostalo nevypočuté. Ťažko by dokladovali, že mali v roku 1941 tajné dokumenty a produkcii toxického plynu pre Hitlera. Dokument sa venuje práve dvojitému životu tohto ekonomického konzulanta. ()

Reklama

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Mladý Roosevelt si bere mladou Du Pontku, i když většina její famílie hajluje a kšeftuje s nacistickým Německem. Agent Respondek umírá na počátku sedmdesátých let zahořklý a zchudlý, i když za války riskoval a vynášel amíkům klíčové informace o konečném řešení. Business amerického koncernu vesele frčí dál i po druhé světové, i když v meziválečném období evidentně porušoval zákony a za války rovnou kšeftoval s nepřítelem. A nakonec jedna švýcarská ulice pojmenovaná po zaryté nacistce. Co dodat... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama