Reklama

Reklama

Tsunami po vlně zájmu

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dvacátého šestého prosince 2004 došlo v jihovýchodní Asii k silnému zemětřesení. Následovala vlna tsunami, která zasáhla pobřežní oblasti několika států a zahubila na 200 000 lidí. Nejvíce postižená byla provincie Aceh na severovýchodě Sumatry, kde se počet obětí odhaduje na 170 000. Bezprostřední vlna solidarity dávno opadla - humanitární pracovníci dnes neřeší otázky holého přežití, ale snaží se dát postiženým novou prespektivu a umožnit rozvoj celé oblasti. Jak se s katastrofou vyrovnali a vyrovnávají tamní obyvatelé? Co se dosud podařilo nevládním organizacím v Acehu vytvořit? A kde bude ještě potřeba napnout síly? Režisér Jan Hošek se vypravil na Sumatru, aby zachytil život tamních intelektuálů, politiků, zemědělců i rybářů pět let "poté".

Mezi nevládními organizacemi, které pomáhají v Acehu, je i česká Charita. Vedoucí její mise Martin Váně přibližuje nastartované dlouhodobé projekty. Nejen jeho slova opravují názor řady lidí na humanitární pracovníky: nejde o entuziastické snílky, ale tvrdé profesionály, kteří vedle projektů v oblasti zemědělství nebo rybolovu řeší i problémy lidí, postižených třicetiletou občanskou válkou. Tu paradoxně ukončila až tsunami.

V Acehu není člověka, kterému by zemětřesení před pěti lety nezměnilo život. Po opadnutí první vlny solidarity nadejde chvíle, kdy ze země odejdou i současní humanitární pracovníci. Pak teprve bude zřejmé, jak životaschopné jejich projekty byly. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Lasoft DVD
28.12.2009

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno