Reklama

Reklama

Garbage Dreams

USA, 2009, 79 min

Režie:

Mai Iskander

Obsahy(1)

Zaballeen, arabský výraz pro ?lidi odpadků", označuje sociální vrstvu Káhiry. Patří k ní i teenageři Adham, Nabil a Osama, hrdinové dokumentu Mai Iskanderové. Režisérka natáčí jejich každodenní život v okrajové čtvrti Mokattan, největší ?odpadkové osadě" na světě. Sběr a zpracování odpadu z osmnáctimilionové Káhiry představuje pro místní šedesátitisícovou komunitu už po století jediný zdroj obživy. Mezi odpadky si hrají děti i psi a procházejí tudy terénní pracovníci s protitetanovými injekcemi. Mladíci, které sledujeme v jejich nuzných příbytcích, v práci i na zkušené ve Walesu, sní o vlastní šrotovně či brzké svatbě. Jejich sny se však rozplývají s příchodem zahraničních společností na káhirský trh s odpadky. Vysoce efektivní recyklační systém, v němž se obyvatelům Mokattanu daří zpracovávat 80 procent veškerého odpadu, nahrazuje moderní technika italských a španělských firem s několikrát nižší účinností. Snímek zachycující ničivý dopad globalizace na osudy jednotlivců i celé komunity je Iskanderové debutem a probojoval se do letošní širší oscarové nominace. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

duddek 

všechny recenze uživatele

Nevím, globální pohled na situaci v Káhiře se směrodatnými údaji to tedy není. Spíš jde o portrét několika výrostků, kteří si jako zdroj obživy vybrali třídění odpadků. Lepší by to bylo asi jako episoda City Folku. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument ze světa koptských křesťanů, kteří si pro svou schopnost sbírat a následně třídit odpad nechávají říkat Zaballini. Snem každého malého kluka této komunity je jednou vlastnit továrnu na třízení. Vidíme, jak moc lze snahou (v dobrém) o modernizaci ovlivnit tradiční pořádky fungující po staletí. Moc se mi líbila návštěva Walesu, který se pro mladé kluky stal rájem na zemi a zemí, ve které by se pro jejich umění stali mistry na třízení:-) 9/10 ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama