Reklama

Reklama

Maketa Mu

(festivalový název)
  • USA Mock Up on Mu

Obsahy(1)

Radikální filmař Craig Baldwin se dlouhodobě zabývá možnostmi koláže jako svobodného žánru se silným subverzivním potenciálem. Už ve filmu Hudební piráti (Sonic Outlaws – uvedeno na MFF Karlovy Vary v roce 2003) nechával promlouvat umělce o kontroverzní povaze koláže v éře digitálního kopírování. Maketa Mu je radikálním hybridem špionážního žánru, sci-fi, westernu, a dokonce i hororu. Vychází z (povětšinou) pravdivých příběhů poválečných kalifornských subkultur: průkopníků raketové kosmonautiky, alternativních náboženství a beatniků. Prostřihy z brakových seriálů, industriální kulisy a scény z béčkových (místy až zetkových) filmů se střídají s nově natočeným materiálem. Postavami proplétaných příběhů jsou L. Ron Hubbard (spisovatel sci-fi, který se stal sektářským vůdcem) a Marjorie Cameronová, bohémská umělkyně a „matka hnutí new age“. Baldwin mistrně užívá dobových utopií k vyprávění, jež spekulativně vede až k militarizaci vesmíru a k opanování lidských duchovních potřeb a volného času mezinárodními korporacemi. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

Giron 

všechny recenze uživatele

Největší šílenost, která byla ve Varech k vidění = povinnost. Poté, co asi třetina sálu postupně odešla, se situace ustálila a já mohl v poklidu sledovat tento...tuto...hmm...co to vlastně bylo :) Tento slepenec mě donutil se párkrát usmát, párkrát nudit a zbytek prostě plynul. Těžko se to popisuje slovy, to se prostě musí vidět. Zábavná historka nakonec. V půlce filmu přišla nějaká slečna a sedla si vedle mne, chvíli nevěřícně koukala a pak se mne zeptala, jestli je tohle promítání filmu XY (už si nepamatuji název), že je to šílenost. Při zjištění, že je to jakási Maketa Mu si viditelně oddechla a rychle běžela pryč :) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Asi je to naprostá sračka, jejíž hlavní a jediný vtip je v té koláži všech možných filmů a hudby, na který je přilepen stupidní příběh, který působil stokrát hůře, než mohl, ale i přesto jsem Maketa Mu přežil bez větší újmy a byl jsem zvědavý, jaká debilita přijde tentokrát. Pamatujete si ten díl Simpsonů Radioaktivní muž, kdy Millhouse hrál Radiáčka, náhle se ztratil a střihač dokončil film na základě již natočeného materiálu a ten poskládal za sebou? Tak přesně takhle vypadá celý tenhle zbytečně dlouhý film. ()

raffspIn odpad!

všechny recenze uživatele

Velmi svérázný mix se zcela minul účinkem na vcelku náhodného diváka (tedy mě). Odpočítával jsem kapitoly do konce. Povětšinu času jsem byl naprosto ztracen v čemkoli: příčinu bych hledal jednak v opravdové béčkové stupiditě příběhu (ale záměrné, takže budiž) a jednak v odvrácení mě samotného od touhy vědět jak to dopadne. Je to jako smíchat 5 různých krabiček puzzle a pak je skládat do jednoho obrázku: je to zajímavý nápad, ale umělecký obraz z toho, bože dej, nikdy nebude. ()

kostej_ odpad!

všechny recenze uživatele

Nebylo to vtipné, nebylo to zábavné, smysl nedával ani příběh sám o sobě, ani jeho spojení s výřezy ze starých filmů. A koketování se sektami, jejichž vymývání mozků to připomínalo, tomu taky nepřidalo. ()

D.Paulus 

všechny recenze uživatele

Takřka psychedelická (zvláště zpočátku) splácanina všech možných filmů a několika původních záběrů do ne zcela koherentního celku. Jakožto milovníkovi sci-fi a Jamese Bonda se mi v průběhu filmu několikrát udělalo zle. ( :-D ) ()

Reklama

Reklama