Reklama

Reklama

Filmy z Václaváku

(seriál)
všechny plakáty
Česko, 2007, 13x17 min

Obsahy(1)

Před „koněm“, za ním i kolem něj se v minulosti stále něco dělo. Poněkud nadneseně se říká, že po Václavském náměstí „kráčely dějiny“, dokonce, že se tady dějiny psaly. Je to pravda, ale jen částečně, protože významné události, zvraty i převraty se rodily i na jiných náměstích i v jiných městech. A často i daleko od hlučícího davu, v kuloárech a budoárech.
Václavák nebyl uzavřeným náměstím, ale spíš bulvárem, kterým většina průvodů jen procházela – na Staroměstské náměstí, na Výstaviště, na Vítkov, na Vyšehrad, na Olšanské hřbitovy, nebo jen tak do vytracena...
Těch průvodů a pochodů – slavnostních, pohřebních, manifestačních a třeba i cirkusových si můžete užít nejenom v tomto pořadu, ale i v několika následujících. Kolik jich nakonec bude, to zatím neví ani sám autor. Postupně uvidíte téměř všechny dochované filmové dokumenty, natočené mezi jarem 1912 až podzimem 1948 v prostoru mezi Národním muzeem a Můstkem.
Historie filmování na Václavském náměstí je přibližně stejně stará, jako Myslbekův svatováclavský pomník. Úplně první záběry jsou však přece ještě o malinko starší, nejspíš z jara 1912, protože náměstí je na nich ještě bez pomníku. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
roswelll DVD
10.02.2018
apokar DVD
02.02.2018

Reklama

Reklama