Reklama

Reklama

Lapidárium: Příběh Valdštejnova horoskopu

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Historický / Krátkometrážní
Česko, 1996, 15 min

Režie:

Mojmír Hošt

Obsahy(1)

Jak hvězdné konstelace ovlivnily třicetiletou válku... Dobu největšího rozkvětu astrologie lze vymezit vynálezem knihtisku roku 1453 a uzavřením Vestfálského míru v roce 1648. Mnozí mocní tohoto světa se radili a dosud radí s astrology. Zpravidla tajně, a tak horoskop sestavený roku 1608 dvorním matematikem císaře Rudolfa II. a význačným astronomem Janem Keplerem je unikátní nejen tím, že se řada předpovědí vyplnila a že Kepler skoro přesně naznačil datum Valdštejnovy smrti, nýbrž i tím, že se výklad horoskopu vůbec dochoval. Bylo jen třeba vyhledat ho ve starých knihách a přeložit do češtiny. A pak už autoři mohli začít hledat souvislosti mezi předpověďmi a skutečnými událostmi… (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

honajz 

všechny recenze uživatele

Asi takhle - za těch 15 minut to chtělo říct strašně moc. Ani pan Pelzer jako vypravěč občas nestíhá ty špalky textu učíst, natož herecky nějak odmoderovat. Navíc se tu poukáže na jistý spor Kepler a jeho horoskopy, který je ale chtěl dělat pro duchovní účely a k oslavě Boha, zatímco Valdštejn je po něm chtěl jako takový jízdní řád svých aktivit, ale ten není nijak pořádně probrán a z dokumentu tak nějak vyplývá spíš, že Kepler dělal horoskopy Valdštejnovi jako na zakázku z výrobního pásu. Ale jinak poučný příběh o Valdštejnově vzestupu a pádu, sice rychlokurzem, ale přesto stále zajímavý. Škoda jen těch mnoha nutných zkratek, protože nakonec se řekne vše, a vlastně nic. Do hloubky a do podrobna se už nedostaneme. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Obrazy Valdštejna a jeho skutky, manželství z vypočítavosti a krádež vojenské pokladny. To ještě před začátkem té pravé kariéry, která je tu komentována a srovnávána s předpověďmi horoskopu. Zajímavé. ()

Reklama

Reklama