Reklama

Reklama

Jak žije básník

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1969, 29 min

Obsahy(1)

Bohuslav Reynek, básník, překladatel a grafik, se narodil 31. května 1892 v Petrkově a zemřel 28. září 1971 tamtéž. Po základní škole ve Svatém Kříži navštěvoval reálku v Jihlavě. Zde se začal, ovlivněn svým profesorem Maxem Eislerem zajímat o literaturu a výtvarné umění. Po maturitě studoval (zřejmě na přání svého otce) zemědělství. Po několika týdnech však studií nechal a vrátil se do Petrkova. Odtud podnikl svou první cestu do Francie. V této době také začal psát své první básně (později byly vydány ve sbírce Žízně). V roce 1923 odjel do Grenoblu, kde se seznámil s básnířkou Suzanne Renaudovou, kterou si vzal za manželku. Následujících deset let žil střídavě ve Francii a v Petrkově na zděděném statku.
V roce 1944 byli Reynkovi donuceni se vystěhovat. Po několika měsících hledání nového bydliště se nastěhovali do Staré Říše. Roku 1945 se na statek vrátili, ale po komunistickém puči v roce 1948 byl Reynkův statek v Petrkově zestátněn a Reynek na něm poté pracoval jako zemědělský dělník až do roku 1957. V této době vzniká většina Reynkova grafického díla a dozrává také jeho osobitý básnický projev. V 60. let se na Reynka znovu začíná obracet pozornost mnohých mladých umělců (např. Jiří Kolář, Ivan Diviš nebo Ivan Martin Jirous). V roce 1964, kdy ovdověl, směl poprvé po pětatřiceti letech znovu vystavovat. Na konci roku 1969 ještě stihl vydat jeden svazek své poezie (byly to sbírky Sníh na zápraží, Mráz v okně a Podzimní motýli). Svoji poslední básnickou sbírku Odlet vlaštovek už vydat nemohl - její sazba byla v rámci postupující normalizace rozmetána.
První sbírky, psané ve 20. letech minulého století, jsou ovlivněny expresionismem. Po desetileté odmlce se básníkův projev mění. Významnější je motiv rodného kraje, Vysočiny, a její přírody. Z jeho básní je stále patrnější křesťanská spiritualita a láska k Bohu a ke všemu božímu stvoření po vzoru sv. Františka z Assisi. Zvláštní místo v jeho básních zaujímají obrazy z lidského hlediska zcela nepatrných tvorů, které přispívají k vylíčení básníkovy pokorné lásky k Bohu, životu a ke všemu, co žije a trpí. Vrcholem Reynkovy tvorby je jeho poslední sbírka Odlet vlaštovek. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
Sika DVD
31.01.2012
vok DVD
27.01.2012
raroh DVD
05.05.2011

Reklama

Reklama