Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Romantický
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Tak dlouho tě miluji

Tak dlouho tě miluji (2008)

Hluboký snímek nesený autentičností, která pramení z osobních zkušeností autora předlohy i pozdějšího filmového zpracování. Francouzský spisovatel a režisér Philippe Claudel pracoval jedenáct let ve věznicích jako učitel. Tato zkušenost se z velké části stala hlavním opěrným pilířem jeho literární a filmové tvorby. Film od počátku vtáhne do děje. Herecký koncert Kristin Scott Thomas před člověkem strhujícím způsobem postupně rozkrývá ženu a její příběh. Je to milý film.

Přízračný svět

Přízračný svět (2001)

Kvalitní sonda do hlubin dospívajících dívčích duší - ani se mi nechtělo věřit, že komiksovou předlohu skutečně psal muž :). Velmi vtipný a trefný pohled na životní období, které všichni známe ... Zvláště mě pobavila přehnaná dramatičnost a srandovní dekadence

Jak žije básník

Jak žije básník (1969)

Vynikající dokumentární snímek, jehož poetika přenese do světa Bohuslava Reynka, prostředkuje alespoň trochu hlubokou Reynkovu osobnost - krásný je kontrast jeho prosté dobrotivosti s fundovanými otázkami zvídavého reportéra.

Pochyby

Pochyby (2008)

Nejen člověku, který se pohybuje v katolickém prostředí brzy dojde, že ve svém žánru se jedná o výjimečný film. Snímek nedisponuje běžnými schematickými stereotypy, které jsou zažité - ať už v americké kinematografii nebo tématice věnující se církvi vůbec. Autor scénáře i stejnojmenné divadelní předlohy (za níž získal Pulitzerovu cenu) John Patrick Shanley, vycházel z reálií prostředí, které důvěrně poznal v katolických školách, kam jej rodiče posílali. Film na ČSFD zůstává značně podhodnocen, možná pro současný negativní postoj k náboženské tématice obecně. Pět hvězdiček za film, který s lehkostí překračuje stereotypy a klade více otázek než odpovědí. Za film, který je nejen poutavou sociální sondou do 60. let kdesi v okolí Bronxu, ale i kvalitním bilancováním lidských hranic.