Reklama

Reklama

Muž, který zkrotil vodu

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2011, 26 min

Režie:

Zora Cejnková

Obsahy(1)

Miroslav Cink vynalezl v 80. letech minulého století nový typ turbíny. Poprvé ji vyzkoušel ve své malé elektrárně v Krušných horách. Osvědčila se, a tak ji začal vyrábět pro zákazníky doma i ve světě. Po roce 1989 ve velkém. Dnes produkuje elektřinu na 400 Cinkových turbosoustrojí v 41 zemích světa.
Vztah k technice měl Miroslav Cink odmalička. Jako kluk sestavoval modely letadel. V zaměstnání se uplatnil nejprve jako konstruktér jeřábů. V Sokolovském uhelném revíru, kde později pracoval, dostal tři patenty za automat na svazování a chlazení briket. Je známý také jako výrobce jachet.
V roce 1998 ho napadlo, že by se dala propojit vodní nádrž Lipno s poměrně blízkou nádrží na Dunaji v Rakousku. Vzniklá přečerpávací vodní elektrárna by jednak dodávala do sítě proud, jednak by jejím prostřednictvím bylo možné odčerpávat z Vltavy do Dunaje vodu v případě velkých dešťů na jihu Čech. Nápad zaujal odborníky i politiky na obou stranách hranice. Zda se zrealizuje, ale dosud není jasné. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Jako člověk nemilující techniku vyjadřuji obdiv. Cinkem navrhovaný projekt propojení přehrady Lipno a 27 km vzdálenou rakouskou přehradou na Dunaji z roku 1998 asi nepočítala s bojem o vodu. Dunaj by odčerpání vody z Vltavy sice možná opravdu ani nepoznal, Vltava ale ano. ()

Reklama

Reklama