Reklama

Reklama

Partyzánský film

  • Srbsko Partisan film
Srbsko, 2009, 50 min

Obsahy(1)

Jeden z nejkrvavějších konfliktů druhé světové války se odehrál na území bývalé Jugoslávie. Na jeho základě vznikl speciální filmový žánr - partyzánský film. Avšak po 40 letech existence překročil hranice svého původního účelu a stal se jedním z nejvýznamnějších filmových žánrů ve Východní Evropě. Tři partyzánské filmy byly nominovány na Oscara. Při jejich natáčení byly ničeny vesnice a mosty a hráli v nich tehdejší filmové hvězdy - Yul Brynner, Richard Burton, Orson Welles, Franco Nero nebo Irene Papasová. Filmový plakát jednoho z nich navrhl Pablo Picasso, další je dodnes nejsledovanějším filmem všech dob - "Valter brání Sarajevo". Tento pořad vypráví příběh o partyzánském filmu, speciálním filmovém žánru, který vytvořila tajná policie komunistické strany za účelem glorifikace partyzánské války. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Bývalá Jugoslávie přispěla do dějin kinematografie vytvořením vlastního svébytného žánru tzv. partyzánského filmu, o kterém v dokumentu zasvěceně hovoří jeho tvůrci i protagonisté. Trochu se tento žánr podobá westernu, kde místo indiánů a kovbojů vystupují uniformovaní Němci coby padouši a neuniformovaní partyzáni coby hrdinové. Autorům dokumentu budiž díky za jejich počínání a inspiraci. Některý z filmů, byť působily dost úporně propagandisticky, si určitě rád pustím. ()

Reklama

route60 

všechny recenze uživatele

Výborný Srbský dokument o jugoslavském vlastnim žánru který ukazuje vznik některých slavných snímcích té doby s rozhovory tvůrcu a pamětníku. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama