Reklama

Reklama

Fiesta - co s koridou?

(TV film)
  • Španělsko Fiesta, to fight or not to fight
všechny plakáty
Španělsko, 2009, 58 min

Obsahy(1)

Tradice, kultura, umění, nebo týrání zvířat? Španělský dokument o fenoménu býčích zápasů.  Nedávno jsme mohli v televizním zpravodajství sledovat události kolem posledního býčího zápasu v katalánské Barceloně. Před arénou se sešli příznivci i odpůrci tohoto španělského fenoménu - a jedni slavili, zatímco druzí se rozčilovali. Přesně takový je denšní dokument. Dává stejný prostor lidem, kteří vyzdvihují zápasy muže s býkem jako součást kulturních tradic, ale i těm, kdo upozorňují na práva zvířat. Setkáme se s toreadory, kteří berou býky jako rovné partnery, s chlapci i chlapy, kterým se splnil dětský sen utkat se s mocným zvířetem v aréně před očima tisíců diváků. Proti tradici sahající až ke starověku se ovšem stále častěji uplatňují hlasy ochránců zvířat, argumentujících mimo jiné i tím, že lidské pokolení urazilo za tu dlouhou dobu, kdy si první Kréťané začali poměřovat sílu s býky, přece jen velký kus cesty. A pokrok neznamená jen využívání výhod, které pokročilá civilizace přináší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Celkem vyvážený pohled na dané téma. Zpracování je sice poměrně krotké, ale zastánci i odpůrci koridy dostávají pro prezentaci svých názorů zhruba stejný prostor a divák si tak může na celou problematiku docela dobře utvořit svůj vlastní názor. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Pohled do zákulisí toreadorských příprav i na společenské kontroverze tradic koridy v provedení s nevelkým spádem ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: český název Korida - zrušit ji, či zachovat?; režie Luis Cerezo. Rok výroby sice neuveden, ale pokud je to opravdu 2009, přičemž v komentáři hned na začátku zazní věta „v červenci 2010 katalánský parlament býčí zápasy zakázal,“ měl by být žánr filmu označen jako „futurologický dokument“. ()

Tominko12 

všechny recenze uživatele

Dokument o býčich zápasoch, ktoré sú pre mňa osobne veľmi zaujímavou témou. Povolenie alebo zakáz? Mnohoročná kultúra v Španielsku sa pomaly, ale isto končí. Pre niekoho týranie, pre niekoho zábava. V dokumente sa objavovali zaujímavé realistické zábery, no čakal som trošku viac na túto tému...Ale určite stojí za pozretie. ()

Reklama

Reklama