Reklama

Reklama

Pyongyang Nalpharam

  • Severní Korea 평양 날파람
Severní Korea, 2006, 107 min

Režie:

Phyo Kwang

Hrají:

Ryeong-hun Ri

Obsahy(1)

Na začátku 20. století je Korea okupována Japonskem. Jeong Taek je mistr bojového umění zvaného Pyongyang nalpharam. To má původ na hoře Taeseong poblíž Pyongyangu. Tam se k němu přidává skupina bojovníku ze Soulu a podstupuje výcvik pod jeho vedením. Po té se Jeong Taek vydává domů, kde však najde svého otce otráveného. Podezření padá na Su Gyeon, jeho kamarádku, se kterou se od dětství neviděl. Kromě toho se proti němu a jeho skupině vydávají Japonci, kteří chtějí získat staré manuály, skrývající tajemství umění Pyongyang nalpharam. (Raztubyl)

(více)

Recenze (3)

kebom 

všechny recenze uživatele

Podľa atmosféry čisté 80-ky, akoby plnohodnotne nakrútené na poctivý filmový pás. Hudobne podobne. Príjemne vychytané neduhy iných filmov z KĽDR, ale dejová línia sa stále točí okolo toho istého. Škoda groteskných zrýchlených bojových scén a strihu v stýle čistý chaos. Film nie je žiadna nuda, súdruhovia sa pokúsili o prekvapivé zvraty i flashbacky. Inak hlavné postavy sú aj európske pomery zapamätateľný a ústredná melódia výborná. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Nejlepší severokorejský film, co jsem zatím viděl, ale neberte to zrovna jako nějakou lichotku. Vzhledem k tomu, že se to odehrává v dávnější minulosti, nelze vychvalovat v každé druhé větě správnost vůdcova rozhodnutí, a navíc se zde nekoná ani letitý konflikt mezi bohatými a chudými. Zde totiž bojují korejští hrdinové proti japonským zlosynům a v sázce není jen korejské území ale i manuál bojového umění. Kupodivu to má asi reálný základ, ale ten zbytek, to je poklad. Takové bojovníky nemají ani Američani, tihle dokážou skákat asi padesát metrů do vzduchu! Světe, div se, ale v mých očích to dorostlo do fraškovitých rozměrů, což patrně vůbec nebylo záměrem tvůrců. Velká škoda, protože jinak ten film mohl vypadat vcelku "normálně". Dokonce i ti herci se tu netváří jako rozpohybované figuríny z vitrín jako v jiných severokorejských tyjátrech a hudba! - představte si - nezní jako z padesátých ale možná tak jako ze sedmdesátých let! Pokrok nezastavíš... 55% ()

Reklama

Raztubyl 

všechny recenze uživatele

Akční film o korejském bojovém umění Taekkyeon. Dle tvůrců má jít o martial arts film, bojových scén je však (naštěstí) jen pár a spíš by se hodilo označení historický/romantický/akční. Příběh není vůbec marný a na výpravě je vidět že se filmu dostalo i dostatek financí. Nicméně natočený materiál je tak divoce sestříhaný a zběsile přeskakuje od jedné události k druhé, nebo i k flashbackům do minulosti že se z příběhu stává totální guláš. Dalším problémem jsou akční sekvence - ty jsou natočené dost srandovně a neumětelsky a navíc stejně jako v Order no.27 tak zrychlené, že připomínají spíš scény z grotesek. Úplně nejdivočejší je pak úvodní trénink klaďasů, jež dost připomíná stejnou scénu z nechvalně proslulého tureckého Dünyayi Kurtaran Adam. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama