Reklama

Reklama

Cesty do Agde aneb Válka bidonů

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2011, 26 min

Obsahy(1)

Malé městečko na jižním pobřeží Francie bylo v letech 1939-1940 nejdůležitějším místem pro tvořící se československou armádu v zahraničí. Nikdo netušil, že působnost našich dobrovolníků v bývalém internačním táboře pro španělské interbrigadisty zanechá tolik stop i ve třetím tisíciletí. Objevil se svitek amatérského filmu, který začal odvíjet příběh odhodlání, zklamání, hrdinských obětí i zbabělosti. Do Agde přijelo celkem 8 169 Čechoslováků. Výpovědi doposud žijících účastníků jsou místy velmi překvapivé. Uvidíme místa, kde byly nasazeny naše jednotky s pouhými pěti náboji pro pušku. Dělostřelectvo nemohlo být vůbec nasazeno, nemělo děla čím tahat, nebyli koně ani auta. Odjezd z Francie byl pak pro naše jednotky vysvobozením. Jako zázrak se pak zdálo, když v Anglii dostali vojáci uniformu, jídelní soupravu bez bidonu, mýdlo a dokonce i žold. Byla to zvláštní válka. Pro naše - válka zmatku a útěků. Dokumentaristům se podařilo najít místa, kde se bojovalo. A tady se ukázalo, kdo má jakou morálku. Pro ty, kteří leží na hřbitově v La Targette to bylo životní drama a žijící nám předávají svou zkušenost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě samá neznámá fakta a hodně zajímavých detailů. Uposlechnout výzvy mobilizace Čechoslováků žijících v zahraničí v době invaze Němců do Francie a dostat pušku z Napoleonských válek s jedním nábojem , hmmmm. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Prví československí emigrujúci vojaci, od marca 1939, sa vo Francúzsku nestretli s vrelým prijatím a tak do 1.9.1939 okolo 600 z nich vstúpilo do Cudzineckej légie. Situácia sa podstatne zmenila keď 3.9.1939 Francúzsko vstúpilo do vojny s Nemeckom. A tak 28.9. vznikla prvá československá jednotka vo Francúzsku – 1. československý náhradný prápor v mestečku Agde a o deň neskôr 1. československý prápor v Béziers, ktorý sa stal základom pre ďalšie útvary. 15.1.1940 vznikla vo Francúzsku 1. československá divízia pod velením gen. R. Viesta a v máji 1940 už mala 11 tisíc vojakov. Po vyhlásení kapitulácie Francúzska 17.6.1940 bola československá armáda rozpustená. Časť z tejto jednotky okolo 4 tisíc mužov bolo evakuovaných do Anglicka a časť ostala vo Francúzsku. Pri obrane Francúzska zahynulo okolo 400 našich vojakov. ()

Reklama

Reklama