Reklama

Reklama

Chemistry: A Volatile History

(seriál)
  • USA Unlocking the Universe
Velká Británie, 2010, 3x60 min

Obsahy(1)

Chemie: A Volatile History, je vědecký dokumentární seriál. Profesor Jim Al-Khalili vypráví příběh o tom, jak byly objeveny prvky - stavební kameny, utvářející celý náš svět. Seriál se skládá ze tří epizod: Objevování prvků (Discovering the Elements); Pořadí Prvků (The Order of the Elements) a Síla prvků (The Power of the Elements). (RadkaF)

(více)

Recenze (5)

RadkaF 

všechny recenze uživatele

V tomto třídílném dokumentu vypráví profesor Jim Al-Khalili pozoruhodný příběh o tom, jak byly objeveny chemické prvky. Jde po stopách badatelů, kteří kousek po kousku odhalovali tajemství našeho světa a umožnili tak vznik nového vědního oboru - chemie. Jsem si jistá, že tento snímek dokáže v leckom vzbudit zájem o přírodní vědy. ()

silicosis 

všechny recenze uživatele

Šroub plavající ve rtuti, spálení diamantu, výroba zlata z moči... Škoda, že seriál není vícedílný a nejde více do hloubky. Jim Al-Khalili opět skvělý. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Profesor fyziky s příkladným jménem Al-Khalili (srov. se slovem alkálie) vypráví o přerodu alchymie v chemie, o objevech prvků, o vzniku periodické tabulky a o spoustě jiných věcí. Všechny tři díly jsou nabité informacemi a opakované zhlédnutí lze jen doporučit. Vyprávění je vhodně doplněno dobovými experimenty, které jsou nasnímány vysokorychlostní kamerou. Jedinou výtku mám k výkladu, který sklouzává k pompéznosti a frázovitosti, používáním hesel jako „věda přešla z doby temna do doby rozumu“, „vybudovala moderní svět“, „překonala středověká dogmata“, apod. Zřejmě se k panu profesorovi nedoneslo, že za objevitel arsenu je považován sv. Albert Veliký z temného 13. stol. Za splnění snu (vidět spalování diamantu) se přikláním k plnému počtu. Každému se špetkou zájmu o chemii doporučuji následující amatérský seriál, který tento seriál BBC v mnohém překonává: http://www.periodicvideos.com ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantastický dokument. Určitě jeden z nejlepších, jaké jsem kdy viděl a tedy pro mě obrovské a velmi příjemné překvapení, protože zrovna v oboru chemie, bych to nečekal. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Profesor Jim Al-Khalili vyučuje teoretickou fyziku na univerzitě Surrey. Vystudoval však fyziku, ne chemii. (RadkaF)

Reklama

Reklama