Reklama

Reklama

Mikola - tenkrát na Koločavě

všechny plakáty
Trailer
Pohádka / Thriller / Krátkometrážní
Česko / Ukrajina, 2011, 30 min

Režie:

Jiří Svoboda

Obsahy(1)

Pohádkový thriller o kouzlech, lásce, zradě a korupci. Film vznikl s cílem umožnit lidem s mentálním postižením prožít nevšední zážitky při nevšední práci a ve snaze deklarovat společnosti, že s přiměřenou podporou dokáží lidé s mentálním postižením mnohé a jejich postižení jim dává zvláštní herecké charisma. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

angelop 

všechny recenze uživatele

Vynikající originální film, který byl vyroben pro Mezinárodní filmový festival Mental power Prague 2011, kde získal jednu z hlavních cen cenu České televize. Patronem filmu a vypravěčem je známý český herec pan Miroslav Donutil. Měl jsem tu čest spolupracovat na filmu jako fotograf a musím upřímně říci, že mě překvapili hendicapovaní herci s mentálním postižením, svými výbornými hereckými výkony, mnohdy srovnatelné s profesionálními herci. Celkovou atmosféru scenérie filmu dotváří podkarpatské prostředí vesničky Koločava a přesně cílená místa, kde se skutečně příběh Mikly Šuhaje loupežníka odehrával ( četnická stanice, hřbitov aj. ). Film je také zajímavý tím že byl natočen v originálním čtyřjazyčném zvuku a to v češtině, slovenštině, polštině a ukrajinštině. Velký podíl na celkové výsledku patří bezesporu režisérovi Jiřímu Svobodovi, scénáristce Simoně Tomanové a hlavnímu kameramanovi Marku Čihaři, jenž je žákem známého režizéra F.A.Brabce. Na filmu nejvíce oceňuji silnou vůli všech zúčastněných herců posunout bezprostřední herecké umění mimo jeho hranice a vytvořit tím nezapomenutelně originální film. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Záměrem tvůrců filmu je to, aby divák po shlédnutí filmu nepoznal, že v něm hráli handicapovaní občané z Ústavů sociální péče. Tímto odvážným záměrem by se měl film výrazně odlišovat od většiny filmů, které handicap jejich herců naopak zdůrazňují. [Zdroj: www.mikola-film.eu] (Bart)
  • Natáčení proběhlo v srpnu 2010 přímo na Koločavě, kde známý bandita Nikola Šuhaj žil a skonal. Název filmu koresponduje s místním ukrajinským nářečím, kde ho místní nazývají Mikolou! [Zdroj: www.mikola-film.eu] (Bart)
  • V originálním provedení filmu v něm neherci hovoří svými jazyky (česky, polsky, slovensky a ukrajinsky), což koresponduje s prolínáním národností v době První republiky, kdy zakarpatská část Ukrajiny (Koločava) byly součástí tehdejšího Československa. [Zdroj: www.mikola-film.eu] (Bart)

Reklama

Reklama