Reklama

Reklama

Buňka

(seriál)
  • Velká Británie Cell
Velká Británie, 2009

Obsahy(1)

Vydejte se na poutavou, pozoruhodnou a spletitou cestu 300 let dlouhou historií a objevte tajemství buňky – a samotného života. V tomto fascinujícím seriálu se dr. Adam Rutherford vrátí zpět do minulosti k prvním pozorováním buněčné stavby rostlin, k pátrání po tajemství života, které vědce dovedlo hluboko do nitra buňky, kde pozorovali její vnitřní fungování, až k modernímu výzkumu v syntetické biologii, který by nám mohl umožnit vytvořit život od nuly. Sledujte příběh o rivalitě a utajování, chybách, nehodách a překvapivých objevech, které postavily na hlavu vědecká i náboženská dogmata. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

CSSML 

všechny recenze uživatele

První dva díly lze s jistými výhradami doporučit každému, koho alespoň trochu zajímá biologie. Jelikož biologie není můj obor, a ani ji nemám příliš v lásce, dozvěděl jsem se spoustu nových zajímavých informací od konstrukce prvního mikroskopu až ke krádeži objevu, že buňky vznikají zase jen z buněk. Třetí díl je naopak pouze pro otrlé, neboť adoruje moderní vědce, kteří se nejen snaží popřít, k čemu jejich předchůdci po dvě stě let směřovali, a popsat vznik buňky z neživé hmoty, ale ztratili, nebo nikdy neměli, poslední morální zábrany. Považte, jejich cílem je vytvoření umělého života, jejich slovy druhé geneze. Zatím však víc mluví, než tvoří. Že z anorganických plynů vznikají při elektrickém výboji aminokyseliny je zajímavé, ovšem aminokyseliny jsou stejně jako cukry chirální – člověk je složen téměř výhradně z L-aminokyselin – a jim vzniká směs L a D-aminokyselin. – Dogmatem dnešní biologie je pak nerozdílnost člověka a zvířat, což je do nebe volající zhovadilost. Člověk je podstatně rozdílný od zvířat, má nesmrtelnou duši, tu duši, v níž, přes její na venek patrné projevy, nevěří biologové věřící ve fiktivní prvotní buňku vzniklou z neživé hmoty. Logické, není-liž pravda. Některé projevy lidské duše: vědomí o sobě, svobodné rozhodování, vědomí o vyšší bytosti (náboženství), ano i ten vědecký pokrok. Jaký pokrok se za posledních 4000 let projevil u delfínů nebo u opic, kteří ani nemají zlé náboženství, které je prý nepřítelem veškerého pokroku? Nestojí lidé mnohem výše? Hlavní problém kladné odpovědi však tkví v jejích následcích, neboť jak pravil jeden učený člověk: „Bezbožným se nestal nikdo, kdo předtím nebyl nemravným.“ Hodnocení jednotlivých dílů: 5/5, 4/5, odpad! ()

Reklama

MaxSchreck 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý dokument, pokud vás zajímá tajemství života a způsoby jeho manipulace člověkem. Je ale bohužel zaměřen hodně jednostranně. A to tak, že veškeré objevy a pokusy na poli genetických úprav jsou zde brány jako jedno a to samé. Člověk má pocit, že když umí zmutovat octomilku tak, aby jí narostlo deset očí, je super a fajn věc. Nepadají zde žádné morální otázky, možné problémy, které by takové pokusy mohly přinést. Což působí dost propagandisticky a dokumentární hodnotu docela dost sráží dolů. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama